8 Μαΐου 2025

Πως θα καταψύξουμε και θα συντηρήσουμε τρόφιμα στο σπίτι

 

Κατάψυξη και συντήρηση τροφίμων στο σπίτι


Ο άνθρωπος στην ανάγκη του να διατηρήσει τρόφιμα την εποχή της αφθονίας τους, ώστε να τα καταναλώσει αργότερα τους χειμερινούς κυρίως μήνες, προσπάθησε να βρει διάφορους τρόπους συντήρησης και διατήρησής τους.

Ένας από αυτούς είναι η κατάψυξη τροφίμων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες λίγες ώρες μετά τη συλλογή ή τον τεμαχισμό ή την προετοιμασία τους, ανάλογα με το είδος.

Η διαδικασία αυτή μπλοκάρει τη μικροβιακή δραστηριότητα, που προκαλεί την αλλοίωση των τροφών. Με τον τρόπο αυτό τα προϊόντα διατηρούνται φρέσκα, όπως ήταν κατά τη στιγμή, που τέθηκαν υπό το μηδέν.




Για να διατηρούν τα κατεψυγμένα στο ακέραιο την ποιότητά τους, είναι βασικό να ακολουθείται η "αλυσίδα ψύχους", όπως λέγεται, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Δηλαδή δεν πρέπει να ξεπερνάει ποτέ τους -18 βαθμούς Κελσίου. 

Επειδή η διαδικασία κατάψυξης απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες, τα τρόφιμα που καταψύχονται στο σπίτι χρειάζονται κάποια προετοιμασία.

Για να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και τα προϊόντα τόσο του εμπορίου, όσο και τα σπιτικά, χρειάζεται να γνωρίζουμε κάποια μικρά μυστικά.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα

Στο εμπόριο για να καταψυχθούν τα φρέσκα τρόφιμα, μεταφέρονται σε ειδικούς καταψύκτες, όπου η θερμοκρασία στην καρδιά του προϊόντος πρέπει να φτάσει στους -18 με -20 βαθμούς το πολύ σε 4 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροκρύσταλλοι του νερού, που υπάρχουν σε κάθε τροφή, δεν καταστρέφονται και δεν αλλοιώνεται η ποιότητα της τροφής την ώρα της απόψυξης.

Αντιθέτως οι κρύσταλλοι στα τρόφιμα, που απλώς παγώνουν στο σπίτι, σχηματίζονται πιο αργά, γίνονται μεγαλύτεροι και διασπούν τις κυτταρικές μεμβράνες, προκαλώντας έτσι τη διαφυγή των χυμών και την απώλεια των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Γι' αυτό τα τρόφιμα, που καταψύχονται στο σπίτι, προηγουμένως τα ζεματάμε ή τα ψήνουμε.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε κατεψυγμένα τρόφιμα

Όταν αγοράζουμε κατεψυγμένα τρόφιμα, εκτός από την ημερομηνία λήξης, που πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά, θα πρέπει να ελέγχουμε και τη συσκευασία τους, η οποία δεν πρέπει να είναι καλυμμένη με πάγο ή πάχνη και φυσικά να μην έχει καταστραφεί.
Γιατί αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή η αλυσίδα του ψύχους διακόπηκε, ότι το προϊόν αν και για σύντομο διάστημα, ξεπάγωσε και κατά συνέπεια έχασε την ακεραιότητά του.

Επίσης δεν πρέπει να υποτιμούμε τη μεταφορά τους. Η μεταφορά των κατεψυγμένων στο σπίτι είναι μια λεπτή διαδικασία. Ο κίνδυνος είναι να μην ξεπαγώσουν και αρκεί μόνο μισή ώρα για να συμβεί κάτι τέτοιο. Για το λόγο αυτό τα αφήνουμε για το τέλος των αγορών μας, τα κλείνουμε σε ξεχωριστές σακούλες και τα τοποθετούμε αμέσως στην κατάψυξη.

Πως αποψύχονται

Λαχανικά, τροφές πανέ, έτοιμα φαγητά και χαμπουργκέρ πηγαίνουν κατ' ευθείαν στην κατσαρόλα, στο τηγάνι ή στον φούρνο.
Κρέατα, ψάρια, οστρακοειδή και μαλάκια είναι καλό να αποψύχονται πρώτα.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ξεπαγώσουμε τα τρόφιμά μας.
Αφήνοντάς τα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγεία, σε φούρνο μικροκυμάτων, σε φούρνο του αέρα ή κάτω από τρεχούμενο νερό.

Το σημαντικό είναι αυτές οι τροφές να μαγειρεύονται το συντομότερο δυνατό και να μην τις καταψύξουμε ξανά, αν προηγουμένως δεν τις έχουμε μαγειρέψει.

Πηγή: Περιοδικό "Πρακτική" τ.181

Δεν υπάρχουν σχόλια: