Κατάψυξη και συντήρηση τροφίμων στο σπίτι
Ο άνθρωπος στην ανάγκη του να διατηρήσει τρόφιμα την εποχή της αφθονίας τους, ώστε να τα καταναλώσει αργότερα τους χειμερινούς κυρίως μήνες, προσπάθησε να βρει διάφορους τρόπους συντήρησης και διατήρησής τους.
Ένας από αυτούς είναι η κατάψυξη τροφίμων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες λίγες ώρες μετά τη συλλογή ή τον τεμαχισμό ή την προετοιμασία τους, ανάλογα με το είδος.
Η διαδικασία αυτή μπλοκάρει τη μικροβιακή δραστηριότητα, που προκαλεί την αλλοίωση των τροφών. Με τον τρόπο αυτό τα προϊόντα διατηρούνται φρέσκα, όπως ήταν κατά τη στιγμή, που τέθηκαν υπό το μηδέν.
Για να διατηρούν τα κατεψυγμένα στο ακέραιο την ποιότητά τους, είναι βασικό να ακολουθείται η "αλυσίδα ψύχους", όπως λέγεται, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Δηλαδή δεν πρέπει να ξεπερνάει ποτέ τους -18 βαθμούς Κελσίου.
Επειδή η διαδικασία κατάψυξης απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες, τα τρόφιμα που καταψύχονται στο σπίτι χρειάζονται κάποια προετοιμασία.
Για να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και τα προϊόντα τόσο του εμπορίου, όσο και τα σπιτικά, χρειάζεται να γνωρίζουμε κάποια μικρά μυστικά.
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα
Στο εμπόριο για να καταψυχθούν τα φρέσκα τρόφιμα, μεταφέρονται σε ειδικούς καταψύκτες, όπου η θερμοκρασία στην καρδιά του προϊόντος πρέπει να φτάσει στους -18 με -20 βαθμούς το πολύ σε 4 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροκρύσταλλοι του νερού, που υπάρχουν σε κάθε τροφή, δεν καταστρέφονται και δεν αλλοιώνεται η ποιότητα της τροφής την ώρα της απόψυξης.
Αντιθέτως οι κρύσταλλοι στα τρόφιμα, που απλώς παγώνουν στο σπίτι, σχηματίζονται πιο αργά, γίνονται μεγαλύτεροι και διασπούν τις κυτταρικές μεμβράνες, προκαλώντας έτσι τη διαφυγή των χυμών και την απώλεια των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Γι' αυτό τα τρόφιμα, που καταψύχονται στο σπίτι, προηγουμένως τα ζεματάμε ή τα ψήνουμε.
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε κατεψυγμένα τρόφιμα
Επίσης δεν πρέπει να υποτιμούμε τη μεταφορά τους. Η μεταφορά των κατεψυγμένων στο σπίτι είναι μια λεπτή διαδικασία. Ο κίνδυνος είναι να μην ξεπαγώσουν και αρκεί μόνο μισή ώρα για να συμβεί κάτι τέτοιο. Για το λόγο αυτό τα αφήνουμε για το τέλος των αγορών μας, τα κλείνουμε σε ξεχωριστές σακούλες και τα τοποθετούμε αμέσως στην κατάψυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου