12 Νοεμβρίου 2022

Τραγανή πίτα με σπανάκι και τυρί

Αυτή η πίτα είναι πραγματικά εξαιρετική. 

Το φύλλο τόσο τραγανό και εύθρυπτο χάρη στον τρόπο τυλίγματος και η γέμιση σπανακιού και τυριού τόσο νόστιμη.






 Υλικά 

1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας 400γρ. περίπου
1/2 κιλού φρέσκο σπανάκι
300 γρ. τυρί φέτα
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρόκο αυγού για την επάλειψη της πίτας
αλάτι
σουσάμι, λιναρόσπορο

  • Πλύνουμε καλά το σπανάκι και το βράζουμε. Το σουρώνουμε καλά. 
  • Σε μπολ βάζουμε το σπανάκι, προσθέτουμε το τυρί θρυμματισμένο, το αυγό, το γιαούρτι, λίγο αλάτι και αναμειγνύουμε το μείγμα.
  • Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, που έχουμε ήδη ραντίσει με λίγο ελαιόλαδο. Χαράζουμε τις δύο πλαϊνές πλευρές του σε λοξές λωρίδες μήκους 9 εκατοστών περίπου και πλάτους 4 εκατοστών.
  • Τοποθετούμε στο κέντρο του και κατά μήκος τη γέμιση. Συνεχίζουμε διασταυρώνοντας τις λωρίδες σφολιάτας λοξά πάνω από τη γέμιση φροντίζοντας να την σκεπάζουμε καλά. Κλείνουμε την πάνω και κάτω άκρη.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο αυγού, που έχουμε διαλύσει με ελάχιστο νερό.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι και λιναρόσπορο και ραντίζουμε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς C, μέχρι η πίτα μας να ροδοκοκκινίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: