12 Νοεμβρίου 2022

Τραγανή πίτα με σπανάκι και τυρί


Αυτή η πίτα είναι πραγματικά εξαιρετική. 

Το φύλλο τόσο τραγανό και εύθρυπτο χάρη στον τρόπο τυλίγματος και η γέμιση σπανακιού και τυριού τόσο νόστιμη.







 Υλικά 

1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας 400γρ. περίπου
1/2 κιλού φρέσκο σπανάκι
300 γρ. τυρί φέτα
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρόκο αυγού για την επάλειψη της πίτας
αλάτι
σουσάμι, λιναρόσπορο

Οδηγίες

Πλύνουμε καλά το σπανάκι και το βράζουμε. Το σουρώνουμε καλά. 
Σε μπολ βάζουμε το σπανάκι, προσθέτουμε το τυρί θρυμματισμένο, το αυγό, το γιαούρτι, λίγο αλάτι και αναμειγνύουμε το μείγμα.
Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, που έχουμε ήδη ραντίσει με λίγο ελαιόλαδο. Χαράζουμε τις δύο πλαϊνές πλευρές του σε λοξές λωρίδες μήκους 9 εκατοστών περίπου και πλάτους 4 εκατοστών.
Τοποθετούμε στο κέντρο του και κατά μήκος τη γέμιση. Συνεχίζουμε διασταυρώνοντας τις λωρίδες σφολιάτας λοξά πάνω από τη γέμιση φροντίζοντας να την σκεπάζουμε καλά. Κλείνουμε την πάνω και κάτω άκρη.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο αυγού, που έχουμε διαλύσει με ελάχιστο νερό.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και λιναρόσπορο και ραντίζουμε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς C, μέχρι η πίτα μας να ροδοκοκκινίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: