27 Νοεμβρίου 2022

Κολοκύθα γλυκό κουταλιού, άλλη αίσθηση

Μικρές μπόμπες γλυκιάς απόλαυσης.

Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό, που καλλιεργείται ευρέως στη χώρα μας. 
Τα οφέλη για την υγεία μας πολλαπλά, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα, φυτικές ίνες, βιταμίνες κ.ά. Μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή μας είτε ως γλυκό, είτε ως φαγητό.

Το γλυκό κουταλιού κολοκύθα είναι ένα καταπληκτικό γλυκό. Τραγανό, νόστιμο και απολαυστικό. Γίνεται από λευκή κολοκύθα, μια ποικιλία, που ενδείκνυται ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε.








 Υλικά

1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα γλυκού
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ασβέστη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξινό ή χυμό μισού λεμονιού
1200 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Κόβουμε την κολοκύθα σε φαρδιές φέτες. Αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα, καθώς και το εσωτερικό μαλακό μέρος της. Την τεμαχίζουμε σε κύβους.
Τοποθετούμε τα κομμάτια σ' ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό. Διαλύουμε τον ασβέστη με λίγο νερό σ' ένα φλυτζάνι και τον προσθέτουμε στο μπολ με την κολοκύθα περνώντας τον από σουρωτήρι. Η αναλογία ασβέστη-νερού είναι 1 κουταλιά ασβέστη σε 1 λίτρο νερό. Αφήνουμε για 2 με 3 ώρες περίπου (όσο περισσότερη ώρα αφήνουμε, τόσο πιο τραγανά γίνονται).
Ξεπλένουμε πολύ καλά τα κομμάτια της κολοκύθας και τα βάζουμε ξανά σε νερό, όπου έχουμε διαλύσει μέσα ξινό ή χυμό μισού λεμονιού. Αφήνουμε τουλάχιστον για μία ώρα. Ξεπλένουμε και πάλι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε την κολοκύθα, τη ζάχαρη, το νερό (να τα σκεπάζει) και τα βράζουμε για μισή ώρα. Την επομένη ημέρα προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το γλυκό μας να δέσει. Λίγο πριν σταματήσουμε το βράσιμο προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.
Όταν κρυώσει το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: