14 Ιανουαρίου 2025

Κανταΐφια σιροπιαστά, γεμάτα απόλαυση

 

Κανταϊφάκια κυριολεκτικά γεμάτα απόλαυση.

Αφράτα, σιροπιασμένα και τραγανά τόσο όσο να διαλύονται αμέσως στο στόμα.

Το μυστικό είναι να μην τα σφίγγουμε πολύ, όταν τα τυλίγουμε, αλλά να δίνουμε χώρο στο φύλλο κανταΐφι, ώστε να ψηθεί και να σιροπιαστεί καλύτερα.





Είναι σημαντικό να ξεπαγώσουμε το φύλλο κανταΐφι από το προηγούμενο βράδυ, αφήνοντάς το στη συντήρηση του ψυγείου. 
Επίσης καλό είναι κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του φύλλου να μην το αφήνουμε εκτεθειμένο στον αέρα, αλλά να το κρατάμε σκεπασμένο με μια υγρή πετσέτα, για να μην στεγνώσει, παίρνοντας για το τύλιγμα του κανταϊφιού μόνο το τμήμα, που χρειαζόμαστε.
Το τύλιγμα του φύλλου να μην είναι σφιχτό, αλλά αφράτο, για μην γίνουν τα κανταΐφια σκληρά.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό το βούτυρο, που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καλής ποιότητας και αρκετό.


Υλικά

450 γρ. φύλλο κανταΐφι
300. γρ. καρύδια χοντροκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
50 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο αγελάδας

Για το σιρόπι
450 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα από λεμόνι




Οδηγίες


Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ξάνουμε με τα χέρια μας το φύλλο κανταΐφι πολύ καλά, ώστε να είναι αφράτο. Το σκεπάζουμε με πετσέτα για να μην στεγνώσει.
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Παίρνουμε μια χούφτα από το φύλλο κανταΐφι και σχηματίζουμε μια ορθογώνια λωρίδα.
Βάζουμε στην άκρη της μια κουταλιά από το μείγμα καρυδιών και την τυλίγουμε απαλά σε ρολό. Τοποθετούμε το ρολό πάνω σε ένα λαδωμένο ταψάκι.
Συνεχίζουμε κάνοντας ρολά κανταϊφιού και τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρά. Λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε πάνω από τα κανταϊφάκια με ένα κουτάλι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Περιχύνουμε τα ζεστά κανταϊφάκια, που μόλις βγήκαν από τον φούρνο, με το χλιαρό σιρόπι και τα αφήνουμε να το πιούν όλο.
Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα διακοσμούμε είτε με τριμμένα καρύδια, είτε με λίγη κρέμα σαντιγί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: