Αγαπημένο παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό.
Τραγανά, καλοψημένα φύλλα κρούστας και ψιλοκομμένα καρύδια ενδιάμεσα, αρωματισμένα με κανέλα. Και όλα μαζί σιροπιασμένα με πλούσιο σιρόπι και μέλι.
Υλικά
450 γρ. φύλλα κρούστας
200 γρ. βούτυρο
400 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
200 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλα
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά, εκτός από το μέλι. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το μέλι και το ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμειγνύοντας τα καρύδια με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Λιώνουμε το βούτυρο ελαφρά.
Αλείφουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 25Χ35 εκ. με βούτυρο.
Απλώνουμε από πάνω ένα βουτυρωμένο φύλλο κρούστας, αφήνοντάς το να εξέχει από το ταψί. Απλώνουμε από πάνω κατά τον ίδιο τρόπο ακόμη 4 φύλλα κρούστας.
Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού. Είναι στη μέση για τις διαστάσεις του δικού μου ταψιού. Κρατάμε 4-5 φύλλα για το κλείσιμο του μπακλαβά.
Με τα υπόλοιπα συνεχίζουμε ως εξής: Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας (δεν το βουτυρώνουμε), το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές από το μείγμα καρυδιών, απλώνουμε το δεύτερο και το βουτυρώνουμε, απλώνουμε από πάνω το τρίτο, το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές από το μείγμα καρυδιών και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσουν τα καρύδια.
Γυρίζουμε προς το εσωτερικό του ταψιού τα φύλλα, που αφήσαμε να εξέχουν. Σκεπάζουμε τον μπακλαβά με τα φύλλα, που κρατήσαμε για το κλείσιμο, αφού τα βουτυρώσουμε. Χαράζουμε προσεκτικά τον μπακλαβά σε κομμάτια και τον ραντίζουμε με το βούτυρο, που έμεινε. Προαιρετικά μπορούμε να καρφώσουμε σε κάθε κομμάτι του μπακλαβά ένα γαριφαλάκι .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να ψηθεί καλά και να πάρει βαθύ καστανοχρυσαφί χρώμα.
Τον σιροπιάζουμε ζεστό με το κρύο σιρόπι. Τον αφήνουμε να κρυώσει και να πιεί όλο το σιρόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου