31 Ιανουαρίου 2023

Ζύμη για αφράτα λουκανοπιτάκια

Ζύμη που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις.

Εύκολη ζύμη και σίγουρο αποτέλεσμα, που δικαιώνει τον κόπο μας.
Σπιτικές παρασκευές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο και των μεγάλων παιδιών στο γραφείο.







 Υλικά 

για 40 λουκανοπιτάκια

Για τη ζύμη

1 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 φακελάκι γερή μαγιά ( 8 γραμμάρια)
1 αυγό και το ασπράδι από το αυγό της επάλειψης
1/2 ποτήρι φυτικό έλαιο
αλεύρι όσο πάρει για εύπλαστη ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ

Για την επάλειψη

Τον κρόκο από ένα αυγό (το ασπράδι το βάζουμε στη ζύμη)
Σουσάμι και λιναρόσπορο 

Για τη γέμιση 

Λουκανικάκια βραστά σε μπουκίτσες ή μακρόστενα κομμένα στη μέση

Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε ένα - ένα τα υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά και το αλεύρι και ζυμώνουμε. Θέλουμε η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά περίπου για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Στο μεταξύ βράζουμε τα λουκανικάκια για 10 λεπτά.

Ζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη και την μοιράζουμε σε 5 ίσα κομμάτια.
Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 28 εκατοστών. Χαράζουμε διαγωνίως σε 8 τρίγωνα κομμάτια. Βάζουμε ένα λουκανικάκι σε κάθε τρίγωνο και το τυλίγουμε. Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να φουσκώσουν.   Όταν φουσκώσουν, τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού, που έχουμε αραιώσει με ένα κουταλάκι νερό και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον λιναρόσπορο.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: