Η απόλυτη γευστική απόλαυση.
Καλοψημένο και σιροπιαστό κανταΐφι στη βάση, αφράτη και πεντανόστιμη κρέμα στη μέση, αέρινη σαντιγί από πάνω.
Και για το τελείωμα και τη διακόσμηση χοντροκομμένα τραγανά καρύδια.
Υλικά
Για τη βάση
300 γρ. φύλλο κανταΐφι
80 γρ. βούτυρο αγελάδας
1/2 φλιτζάνι τσαγιού χοντροκομμένη ψίχα καρυδιών
80 γρ. βούτυρο αγελάδας
1/2 φλιτζάνι τσαγιού χοντροκομμένη ψίχα καρυδιών
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλα
2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
200 γρ. ζάχαρη
1 αυγό ολόκληρο και 3 κρόκους
1 βανίλια
100 γρ. κορνφλάουρ
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
Για τη σαντιγί
400 γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά
50 γρ. ζάχαρη άχνη
Για την επικάλυψη
1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένη ψίχα καρυδιών
Ετοιμάζουμε τη βάση
Ξεπαγώνουμε το φύλλο κανταΐφι από το προηγούμενο βράδυ μέσα στο ψυγείο.
Ανοίγουμε με τα χέρια μας πολύ καλά το κανταΐφι, ώστε να γίνει αφράτο και να μην έχει κόμπους. Το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί διαστάσεων 25 Χ 30 και το ραντίζουμε παντού με το λιωμένο βούτυρο.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά και να πάρει έντονο χρυσαφί χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά για 4-5 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σιροπιάζουμε το ζεστό κανταΐφι με το κρύο σιρόπι.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα σκεύος χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορνφλάουρ. Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών 1 φλιτζάνι από το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το γάλα από τη φωτιά, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι το γάλα να αρχίσει να πήζει και να σχηματίζεται κρέμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να διαλυθεί και να αναμειχθεί πλήρως με την κρέμα.
Προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο κανταΐφι και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και στη συνέχεια το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου.
Ετοιμάζουμε την κρέμα σαντιγί.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε δυνατά για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές.
Απλώνουμε την σαντιγί ομοιόμορφα πάνω από την κρέμα.
Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου