18 Οκτωβρίου 2023

Αρίδες κολοκύθας γλυκό του κουταλιού


Είναι από τα πιο νόστιμα γλυκά κουταλιού
Έχει με τη δική του ιδιαίτερη γεύση, που σε συναρπάζει από την πρώτη μπουκιά.
Και το καλό είναι ότι, γίνεται πολύ εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και μαγειρικές απαιτήσεις. 










Υλικά

1 κιλό κολοκύθα λευκή (το καθαρισμένο μέρος)
1300 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ασβέστη
1/2 κουταλάκι γλυκού ξινό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού
1 βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε την κολοκύθα σε φαρδιές φέτες. Αφαιρούμε τη φλούδα και το εσωτερικό μαλακό μέρος της. Με τη βοήθεια της αρίδας σχηματίζουμε σπιράλ κολοκύθας. Τα πλύνουμε.

Σε ένα μεγάλο σκεύος βάζουμε κρύο νερό και ρίχνουμε τον ασβέστη, που έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό και σουρώσει. Προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας (το νερό να τα σκεπάζει καλά) και τα αφήνουμε να σταθούν για 3 ώρες περίπου. 
Στη συνέχεια τα σουρώνουμε, τα πλύνουμε πολύ καλά να φύγει ο ασβέστης και τα βάζουμε και πάλι σε σκεύος με νερό, όπου έχουμε διαλύσει το ξινό. Τα αφήνουμε να σταθούν για 1 περίπου ώρα. Τα ξεπλύνουμε και πάλι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε 3 ποτήρια νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τη βανίλια και τα κολοκύθια. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν έως την άλλη μέρα. Την επομένη συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι το γλυκό μας να δέσει. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μην ζαχαρώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: