21 Οκτωβρίου 2023

Φασολάδα με λουκάνικο

 Τα φασόλια πρέπει να αποτελούν οπωσδήποτε μέρος της διατροφής μας, καθώς έχουν πολύ μεγάλη ωφελιμότητα και θρεπτική αξία για την υγεία μας.

Αποτελούν πολύ σημαντική πηγή, πρωτεϊνών και βιταμινών. Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, καθώς και σε ελεύθερα ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι, για να βράσουν καλά και πιο γρήγορα, πρέπει το αλάτι και τα όξινα υλικά, όπως η ντομάτα και το λεμόνι (στα λεμονάτα φασόλια) να τα προσθέτουμε προς το τέλος του βρασμού και αφού τα φασόλια έχουν μαλακώσει αρκετά.






Υλικά

500 γρ. φασόλια μεγάλα
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 πράσο (το λευκό μέρος) ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
2 κ.γλ. πελτέ
2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
2 λουκάνικα χωριάτικα
1/2 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 ξερό φύλλο δάφνης
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Από το βράδυ βάζουμε τα φασόλια σ' ένα μεγάλο μπολ με νερό, που να τα σκεπάζει κατά πολύ.
Την επομένη μέρα αδειάζουμε το νερό, τα πλύνουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να πάρουν ένα βρασμό. Αδειάζουμε τα φασόλια σε σουρωτήρι.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά, το πιπέρι και τον πελτέ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, τη δάφνη και τα φασόλια. Τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για λίγη ώρα, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Κόβουμε σε ροδέλες τα λουκάνικα, τα βάζουμε σε μικρό τηγάνι με λίγο λάδι, τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια.
Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι και το σέλινο. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν καλά και να χυλώσουν.
Τα σερβίρουμε ζεστά και τα συνοδεύουμε με τσιπουράκι και τουρσί λαχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: