25 Οκτωβρίου 2023

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με πλούσια γεύση


 Κολοκύθα το απόλυτο λαχανικό του φθινοπώρου


Με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο σε πολλές ποικιλίες. Το έντονο χρώμα της, που εκτείνεται από το ανοιχτό κίτρινο μέχρι το βαθύ πορτοκαλί, το οφείλει στο διατροφικό συστατικό β-καροτένιο.

Είναι απολύτως ωφέλιμη για την υγείας μας, καθώς αποτελεί πηγή βιταμινών, μετάλλων και πολλών θρεπτικών συστατικών.

Στην κουζίνα χρησιμοποιείται επιτυχώς τόσο σε αλμυρές, όσο και σε γλυκιές συνταγές.







Έκανα την πίτα μου με πορτοκαλί κολοκύθα και με μόλις ελάχιστα υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. 
Η γεύση πραγματικά ήταν πολύ πλούσια και εξαιρετική.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο σφολιάτα

Για τη γέμιση

1 κολοκύθα 2 κιλά περίπου
3/4 κούπας ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλουμε)
1/2 κούπας γάλα
2 αυγά
7-8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αφαιρούμε από την κολοκύθα τη φλούδα και το εσωτερικό μαλακό της μέρος. Την κόβουμε σε κύβους και τη βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσει καλά. Τη σουρώνουμε, τη στραγγίζουμε πολύ καλά, πιέζοντας, να φύγουν όλα τα υγρά της.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τα αυγά και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε το ένα φύλλο, το πιέζουμε με τα χέρια μας ελαφρά προς τις άκρες για να σχηματίσουμε πλαϊνά, απλώνουμε από πάνω το μείγμα κολοκύθας και ακολούθως σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες, χαράζουμε ελαφρά το πάνω φύλλο της πίτας σε κομμάτια και τη ραντίζουμε με το υπόλοιπα λάδι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: