24 Ιουνίου 2025

Κιμαδόπιτα με χειροποίητο φύλλο


Κιμαδόπιτα με χειροποίητο φύλλο


Παραδοσιακή πίτα με μοσχαρίσιο κιμά και χειροποίητο φύλλο.

Ο μοσχαρίσιος κιμάς, μαγειρεμένος με τα λαχανικά, τα καρυκεύματα και τα μυρωδικά αποκτάει πολύ ωραία γεύση και υπέροχο άρωμα.



Κιμαδόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Υλικά

Για το φύλλο
5 φλιτζάνια αλεύρι
1 και 1/4 φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
1/2 κουταλάκι αλάτι

Για το άλειμμα των φύλλων
Μείγμα από 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο και 100 γρ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο 
3 πράσα (το ανοιχτόχρωμο μέρος)
2 σκελίδες σκόρδου
1 κόκκινη πιπεριά 
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 αυγά
150 γρ. φέτα
4-5 κλαδάκια άνηθο
1/2 κουταλάκι θυμάρι αποξηραμένο
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε το φύλλο
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το νερό, το ξύδι και τα ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τεμαχίζουμε τα πράσα, την πιπεριά και τα κρεμμυδάκια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, την πιπεριά, τα πράσα και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τον κιμά, μέχρι να ασπρίσει. 
Μεταφέρουμε τον κιμά στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το θυμάρι και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. 
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση της πίτας

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίγουμε 3 λεπτά φύλλα για τη βάση και άλλα 3 για την επιφάνεια της πίτας.

Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε στη βάση τα 3 φύλλα, λαδωμένα.

Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση, την ισιώνουμε με μια σπάτουλα και στη συνέχεια τη σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα, επίσης λαδωμένα. 

Κλείνουμε τις άκρες της πίτας, γυρίζοντας τα κάτω φύλλα, ώστε να αγκαλιάσει τα επάνω και να κλείσουν καλά τη γέμιση μέσα.

Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια σε κομμάτια.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να αποκτήσει καστανόξανθο χρώμα.



Συνταγές που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

1.  Κρεατόπιτα με πράσο και μελιτζάνα

2. Σπανακόπιτα με αφράτη ζύμη 

  

3. Κοτόπιτα με μανιτάρια, πράσο και φέτα

  


Δεν υπάρχουν σχόλια: