Ψήσιμο κρεατικών και λαχανικών στο λαδόχαρτο
Ένας άλλος τρόπος για γρήγορο και υγιεινό ψήσιμο φαγητών, όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και λαχανικά ακόμη, είναι το ψήσιμο στο λαδόχαρτο.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τη χρήση λιπαρών ουσιών, γεγονός που σημαίνει ελάχιστες θερμίδες.
Ας δούμε ένα ένα τα βήματα και τις τεχνικές για την ολοκλήρωση ενός επιτυχούς ψησίματος στη λαδόκολλα.
Ας πάρουμε ενδεικτικά το ψήσιμο μοσχαρίσιου φιλέτου με λαχανικά.
Βήμα 1ο
Αλείφουμε τα μοσχαρίσια φιλέτα με ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές τους με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Τα πασπαλίζουμε με πιπέρι και τοποθετούμε σε κάθε φέτα ένα φύλλο δάφνης.
Βάζουμε τις φέτες του φιλέτου με τη δάφνη σε πιάτο, την μια πάνω στην άλλη, ώστε να απορροφήσουν το άρωμα της δάφνης.
Βήμα 2ο
Καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τα λαχανικά, που επιθυμούμε να συνοδεύσουν τα μοσχαρίσια φιλέτα π.χ. πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, πράσα.
Τα βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν (να μην παραψηθούν), τα στραγγίζουμε, τα περιχύνουμε με 2 κουταλιές λάδι και τα πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
Βήμα 3ο
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος, χωρίς να το αλείψουμε λάδι.
Αφαιρούμε από το κρέας τα φύλλα δάφνης και τα τοποθετούμε στο σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα ροδίζουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά και από τις δύο πλευρές.
Στη συνέχεια τα αλατίζουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Βήμα 4ο
Κόβουμε για κάθε φιλέτο 3 κομμάτια λαδόχαρτο.
Αλείφουμε το κεντρικό κομμάτι με λίγο λιωμένο βούτυρο και τοποθετούμε πάνω το φιλέτο.
Βάζουμε γύρω γύρω μια ποσότητα από λαχανικά.
Κλείνουμε σφιχτά το λαδόχαρτο και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου.
Βήμα 5ο
Ψήνουμε τα φιλέτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και τα σερβίρουμε ζεστά τυλιγμένα με το λαδόχαρτο.
Σημειώσεις:
- Το λαδόχαρτο πρέπει να κλείσει πολύ καλά. Για να το πετύχουμε, αλείφουμε τις άκρες του λαδόχαρτου με το ασπράδι του αυγού.
- Τα φιλέτα θα πρέπει να έχουν το ίδιο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Για περισσότερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε σε κάθε λαδόχαρτο με φιλέτο μια φέτα ζαμπόν και μια φέτα κασέρι.
- Αν ετοιμάζουμε ψητό ψάρι στο λαδόχαρτο, σε ατομικές μερίδες, επιλέγουμε φέτες ή φιλέτα ήδη καθαρισμένα από κόκκαλα και πέτσες. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε τους καλεσμένους μας την ώρα του φαγητού.
- Αν πρόκειται για κρέας στο λαδόχαρτο, θα πρέπει να ροδίσουμε πρώτα τις φέτες σε δυνατή φωτιά και μετά να τις τυλίξουμε στο χαρτί. Διαφορετικά θα έχουν την όψη βραστού κρέατος, χωρίς χρώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου