23 Μαρτίου 2024

Σπανακόπιτα με αφράτη ζύμη


Αυτή η ζύμη θα σας γίνει μια καλή συνήθεια.

Εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της από τη μια, αφράτη και γευστική από την άλλη, συνδυάζεται ιδανικά με κάθε γέμιση.

Θα τη λατρέψετε κυριολεκτικά, περισσότερο όμως τα παιδιά.





Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι
250 γρ. χλιαρό γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
6 κουταλιές της σούπας φυτικό έλαιο
Σουσάμι και λιναρόσπορο

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
250 γρ. τυρί φέτα 
2 αυγά
λίγο άνηθο


Σε ένα μπολ διαλύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό, ελαφρά χτυπημένο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε το μείγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το αλάτι και ζυμώνουμε τη ζύμη. Στο τέλος προσθέτουμε και το φυτικό λάδι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλύνουμε καλά. Το βάζουμε σε μπολ και το μαδάμε με τα χέρια μας μαζί με λίγο αλάτι. Το σουρώνουμε να φύγουν τα υγρά του. Προσθέτουμε το τυρί, θρυμματισμένο, το ελαιόλαδο, τον άνηθο και τα αυγά. Ανακατεύουμε το μείγμα.

Ζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη και την μοιράζουμε σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο και το απλώνουμε σε ταψί, που έχουμε λαδώσει. Αφήνουμε στις πλευρές του ταψιού ζύμη να περισσεύει, για να την γυρίσουμε αργότερα πάνω από το δεύτερο φύλλο.
Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και ακολούθως σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρνάμε τη ζύμη στις άκρες. 
Με ένα πινέλο απλώνουμε ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο πάνω στο φύλλο και το πασπαλίζουμε με σουσάμι και λιναρόσπορο. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να διαπιστώσουμε ότι, η πίτα μας ψήθηκε καλά και πήρε ωραίο χρυσαφί χρώμα.



Καλή σας όρεξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: