28 Ιανουαρίου 2015

Σπιτικό ψωμί - Άρτος ο επιούσιος





Σαν τον παλιό καλό καιρό.
Όταν μιλάμε για σπιτικό ψωμί, η μνήμη ανατρέχει χρόνια πίσω και φέρνει την εικόνα της μαμάς να ζυμώνει το ψωμί, να το βάζει στο σκαφίδι να φουσκώσει και να το ψήνει στον φούρνο στην αυλή του σπιτιού.
Το ψωμί είναι από τα πιο αγαπημένα είδη διατροφής. Καθημερινά βρίσκεται στο τραπέζι μας σε διάφορες ποικιλίες.
Πρώτοι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν ψωμί από αλεύρι και νερό. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν πολλά διαφορετικά είδη άρτου με νερό ή λάδι ή μέλι ή κρασί.
Σήμερα μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι πολλές ποικιλίες ψωμιού, ακολουθώντας την βασική συνταγή και χρησιμοποιώντας είτε άσπρο αλεύρι, είτε ολικής άλεσης, είτε ανάμεικτο.

Βασική συνταγή




Υλικά που θα χρειασθούμε

  • 1 1/2 κιλό αλεύρι
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 25 γραμμάρια νωπή μαγιά μπύρας ή 1 φακελάκι ξερή
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι 
  • σουσάμι (προαιρετικά)
  • νερό όσο πάρει


Εκτέλεση

Σ΄ ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά με μισό ποτήρι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μισό ποτήρι αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον ( π.χ. προθερμασμένος φούρνος στους 40 βαθμούς ) για να φουσκώσει η μαγιά (πρέπει να διπλασιασθεί σε όγκο).
Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, το λάδι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Μόλις διπλασιασθεί σε όγκο την πλάθουμε σε δύο ή τρεις φρατζόλες. Τις τοποθετούμε σε φόρμες αντικολλητικές, που έχουμε λαδώσει ή σε ταψί, τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν. Στη συνέχεια, αφού φουσκώσουν, τις ψήνουμε σε προθερμασμένο, μέτριο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: