31 Ιανουαρίου 2015

Ξηροί καρποί - Διατροφική πρόταση
Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή και γι' αυτό δεν
πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι, είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη), πρωτεϊνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες, όπως η Ε, γι' αυτό και ανταγωνίζονται επάξια το ελαιόλαδο, τα φρέσκα λαχανικά, το κρέας και τις καλύτερες πηγές ασβεστίου,  Για να διατηρηθούν σωστά πρέπει να φυλάγονται σε μέρος ξηρό και δροσερό.Αμύγδαλα
Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι  αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα. Τα καλύτερα δεν έχουν τρύπες και είναι ξανθά. Όσο πιο ξανθά τόσο πιο φρέσκα είναι.

Καρύδια
Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο φώσφορο, λίγο σίδηρο και βιταμίνη Ε. Μία χούφτα καρύδια δίνει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Τα καλύτερα έχουν ψίχα σε χρώμα λευκό.

Σπόρια
Ο πασατέμπος περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Ο ηλιόσπορος είναι τροφή πλούσια σε φυτοστερόλες και επομένως ευεργετική για την καρδιά. Τα καλύτερα είναι γεμάτα και ο καρπός τους δεν πικρίζει.

Φιστίκια Αιγίνης
Δύο χούφτες φιστίκια  αντιστοιχούν σε μία  μερίδα κρέας, καθώς περιέχουν πλουσιοπάροχα στον οργανισμό μας πρωτεϊνες. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για την καρδιά Τα καλύτερα πρέπει να είναι λίγο ανοιχτά  και ο καρπός τους να μην έχει τρύπες.

Φουντούκια
Είναι πολύ πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά. Μας δίνουν πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία. Τα καλύτερα δεν πικρίζουν και δεν είναι καφέ.

Στραγάλια
Τα στραγάλια δεν είναι ξηροί καρποί., αλλά ψημένα ρεβίθια. Δεν έχουν πολλά λιπαρά. Είναι καλή πηγή πρωτεϊνης και υδατανθράκων. Δύο χούφτες στραγάλια αντιστοιχούν σε μία μερίδα άπαχο κρέας. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και β-καροτίνη. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες Κ και C. 

Πηγή: Απόσπασμα από περιοδικό Vita, τ. 128, 2007


Δεν υπάρχουν σχόλια: