15 Μαρτίου 2024

Λαγάνα στο σπίτι με τα χεράκια μας

Η λαγάνα, σύμφωνα με την παράδοση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα, ημέρα που σηματοδοτεί το τέλος της κρεατοφαγίας και την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής.

Είναι τραγανή και σουσαμένια και αποτελεί στο τραπέζι αναπόσπαστο συνοδευτικό των νηστίσιμων πιάτων της ημέρας.

Και επειδή λοιπόν Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν πάει,
 σας προτείνουμε να πιάσουμε μαγιά και να ζυμώσουμε στο σπίτι μας τις δικές μας λαχταριστές λαγάνες. 





Υλικά

1200 γρ. αλεύρι
25 γρ. μαγιά νωπή
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
1 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι
Νερό χλιαρό, όσο χρειαστεί
Σουσάμι για το πασπάλισμα


Σ' ένα σκεύος λιώνουμε τη νωπή μαγιά σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι τόσο, όσο να σχηματισθεί ένας μέτρια πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ο χυλός πρέπει να φουσκώσει και να σχηματίσει φουσκάλες.  Όσο πιο ζεστό είναι το περιβάλλον, τόσο πιο γρήγορα ενεργοποιείται η μαγιά και φουσκώνει.

Σ΄ ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα και ρίχνουμε το λάδι, τη μαγιά και το ελαφρά ζεστό νερό τμηματικά. Ανακατεύουμε τα υλικά στην αρχή με ένα πιρούνι, όσο είναι ακόμη ρευστά και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια, σχηματίζοντας μια μαλακή και ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. 
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και μια πετσέτα από πάνω, ώστε να παραμείνει ζεστή και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. 
Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη ζυμώνουμε και πάλι, τη μοιράζουμε και την πλάθουμε σε λαγάνες. Τοποθετούμε τις λαγάνες σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. Τις αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν. Αφού φουσκώσουν, τις τρυπάμε με τα δάκτυλά μας μέχρι κάτω, να σχηματιστούν τα γνωστά λακκάκια, τις ραντίζουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου και μέχρι να καλοψηθούν και πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: