26 Νοεμβρίου 2023

Λεμόνι, το πολύτιμο φρούτο με τις αμέτρητες ιδιότητες

Αφιέρωμα στο λεμόνι

Το λεμόνι είναι ένα πολύτιμο φρούτο της οικογένειας των εσπεριδοειδών. Γεμάτο χυμό και  άρωμα, διακρίνεται για τις πολλές ευεργετικές ιδιότητές του για την υγεία μας.





Πατρίδα του λεμονιού είναι η νοτιοανατολική Ασία. Οι Κινέζοι καλλιεργούσαν τα λεμόνια ήδη από το 2.200 π.χ. Στην Ελλάδα ήλθαν την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, όπου εγκλιματίστηκαν εύκολα και καλλιεργήθηκαν με επιτυχία. Σιγά-σιγά εξαπλώθηκαν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αργότερα έγιναν γνωστά στην Αμερική από τον Χριστόφορο Κολόμβο. 

Το λεμόνι έχει πάρα πολλές ωφέλιμες ιδιότητες. Είναι μικροβιοκτόνο, αντισηπτικό, αντιρρευματικό, αντιδιαβητικό, αντιυπερτασιακό, τονωτικό και αντιθρομβωτικό. Ο χυμός του ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας στις μολυσματικές ασθένειες, δίνει ενέργεια, ευνοεί τη λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος και διευκολύνει τη λειτουργία της πέψης. Μερικές σταγόνες λεμονιού στο κρέας ή στο ψάρι βοηθούν στην ευκολότερη απορρόφηση του σιδήρου από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στην μαγειρική, στη διακόσμηση, στη ζωγραφική ο ζουμερός καρπός του αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Στην κουζίνα είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός, που κάνει τα πιάτα πιο γευστικά και πιο αρωματικά. Τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική η συμβολή του είναι ανεκτίμητη. 


Πρέπει να ξέρουμε:

Ο χυμός του λεμονιού στα θαλασσινά, πέρα από τη νοστιμιά, που προσθέτει, μας προφυλάσσει και από πιθανή δηλητηρίαση.
Για να γίνει το ρύζι μας κάτασπρο, προσθέτουμε στο νερό, που το βράζουμε, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Πριν στύψουμε τα λεμόνια, τα βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι θα βγάλουν όλο τον χυμό τους.
Πριν τρίψουμε τη φλούδα του λεμονιού, βυθίζουμε τον τρίφτη σε παγωμένο νερό. Έτσι θα κολλήσει λιγότερο ξύσμα πάνω στον τρίφτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: