19 Νοεμβρίου 2023

Η ζύμη "Σου" και τα μυστικά της - Συνταγή

 





Υλικά (για 30 κομμάτια)

50 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 πρέζα αλάτι


Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι. 
Ρίχνουμε σε κατσαρολάκι 1/4 του λίτρου νερό μαζί με το βούτυρο. Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε όλο μαζί το αλεύρι. Δουλεύουμε καλά τη ζύμη με ξύλινη κουτάλα και γρήγορες κινήσεις, μέχρι να γίνει εντελώς λεία.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς. Η ζύμη θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να σχηματίζει μια μπάλα γύρω από την κουτάλα. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει λίγο.
Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε να απορροφάται εντελώς το κάθε αυγό πριν προχωρήσουμε στο επόμενο. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Αν είναι πολύ σκληρή προσθέτουμε ακόμη 1 αυγό.
Με τη βοήθεια του κορνέ ζαχαροπλαστικής ή με κουτάλι αφήνουμε πάνω σε βουτυρωμένο ταψί ποσότητες ζύμης σε μακρόστενα ή στρογγυλά σχήματα, ανάλογα αν θέλουμε να ετοιμάσουμε εκλέρ ή σου. Θα πρέπει να έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους, γιατί κατά το ψήσιμο φουσκώνουν πολύ. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, όπως αναφέρουμε παρακάτω.

Τα μυστικά των σου

Για να φτιάξουμε αφράτα και τραγανά σου, πρέπει να γνωρίζουμε τα μυστικά τους.

  • Αφήνουμε το βούτυρο να λιώσει εντελώς μέσα στο νερό, που έχουμε ζεστάνει, πριν το ανακατέψουμε με το αλεύρι.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφού βεβαιωθούμε ότι η ζύμη με το νερό, το βούτυρο και το αλεύρι έχει στεγνώσει καλά.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας, ώστε να απορροφηθούν εντελώς, πριν προσθέσουμε το επόμενο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μίξερ με γάντζο. Στο τέλος η ζύμη πρέπει να είναι σαν πηχτή μαγιονέζα.
  • Ψήνουμε τα σου στο φούρνο πρώτα στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά, αν είναι 2 εκ. και για 20 λεπτά, αν είναι μεγαλύτερα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 με 20 λεπτά ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: