4 Νοεμβρίου 2023

Ψωμί χωρίς ζύμωμα




 

Υλικά

1 και 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
4 κ. γλ. ζάχαρη
1 κ. γλ. ξερή μαγιά
1 κ. γλ. αλάτι
5 κ. σ. φυτικό λάδι
4 φλιτζάνια αλεύρι
2 και 1/2 κ. σ. βούτυρο


Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτουμε 8 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές μείγμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για μισή ώρα περίπου σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι σε δόσεις και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Δεν θέλουμε η ζύμη να γίνει πηχτή. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 με 40 λεπτά περίπου να φουσκώσει.

Σ' ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και την αλείφουμε με λάδι. Απλώνουμε πάνω την ζύμη, που την ανοίγουμε με τα δάκτυλα τεντώνοντας, ώστε να γίνει αρκετά λεπτή. Την αφήνουμε και πάλι για φουσκώσει.

Λαδώνουμε τα δάκτυλα του χεριού μας και τα πιέζουμε στη ζύμη κάνοντάς την ανάγλυφη.

Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Το αλείφουμε στη συνέχεια με λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμη 5 λεπτά. Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε στο λιωμένο βούτυρο τριμμένο σκόρδο και να αλείψουμε το ψωμί. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: