6 Νοεμβρίου 2023

Κοτόπουλο με γιαούρτι και μυρωδικά

Με τη λεπτή και δροσερή γεύση του γιαουρτιού 






Υλικά

1 κοτόπουλο περίπου ένα κιλό
1 καρότο
1 κρεμμύδι
 2 κλαράκια σέλινο
500 γρ. γιαούρτι
120 γρ. ρύζι
Μαϊντανό, μέντα, βασιλικό
Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι, λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα το κοτόπουλο και στη συνέχεια το κόβουμε σε κύβους. Βράζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και λίγο μαϊντανό. Ρίχνουμε τους κύβους του κοτόπουλου και τους ζεματάμε για 10 με 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. 

Ανακατεύουμε το 1/3 του γιαουρτιού με 2 κουταλιές λάδι και περιχύνουμε με αυτό το κοτόπουλο. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά. 

Στο μεταξύ σουρώνουμε το ζωμό, όπου έβρασε το κοτόπουλο. Τον ζεσταίνουμε και βράζουμε σ' αυτόν το ρύζι.  Το σουρώνουμε, το περιχύνουμε με μια κουταλιά λάδι.  Γεμίζουμε 4 φορμάκια με το ρύζι και το αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε το ρύζι σε 4 πιάτα και δίπλα μοιράζουμε το κοτόπουλο. Εναλλακτικά δεν χρησιμοποιούμε φορμάκια.

Ανακατεύουμε το υπόλοιπο γιαούρτι με τον χυμό λεμονιού, 4 κουταλιές αρωματικά χόρτα ψιλοκομμένα, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ανάλογο αλατοπίπερο. 

Σερβίρουμε το κοτόπουλο, περιχυμένο με τη σάλτσα, που ετοιμάσαμε και γαρνιρισμένο με λεπτά μπαστουνάκια καρότου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: