8 Νοεμβρίου 2023

Τουρσί με ανάμικτα λαχανικά - Συντήρηση τροφών

Τουρσί με λαχανικά της εποχής 


Ο άνθρωπος στην ανάγκη του να διατηρήσει τρόφιμα για περισσότερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τα καταναλώσει αργότερα, χρησιμοποίησε μεθόδους αποθήκευσης με τη χρήση φυσικών συντηρητικών, όπως το αλάτι και το ξύδι.












Τουρσί είναι η διαδικασία διατήρησης των τροφίμων με ζύμωση σε αλάτι ή ξύδι.
Κατά τη διαδικασία αυτής της ζύμωσης αναπτύσσονται προβιοτικοί μικροοργανισμοί, που είναι πολύ ωφέλιμοι για την υγεία μας και ιδιαίτερα για την μικροχλωρίδα του εντέρου γεγονός, που βοηθάει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας, ιδιαίτερα αν το τουρσί είναι σπιτικό.

Μπορούμε να κάνουμε τουρσί με πολλά λαχανικά, όπως πιπεριά, καρότο, κουνουπίδι, ντομάτα, λάχανο, αγγουράκι, μελιτζανάκι κ.ά. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και απλή. 

Για να κάνουμε τουρσί, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε λαχανικά, που να είναι φρέσκα και καλά ποιοτικά. Τα πλύνουμε πολύ καλά με άφθονο νερό και τα τεμαχίζουμε.

Εγώ επέλεξα να κάνω τουρσί ανάμικτο με πράσινη ντομάτα, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο και λίγο σέλινο για αρωματικό. Μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε και σκελίδες σκόρδου.

Μου αρέσει αυτή η πολυχρωμία των λαχανικών, γιατί πέρα από την οπτική εικόνα, δίνει και μια ποικιλία στη γεύση.

Τοποθετούμε τα λαχανικά στα βάζα, προσθέτουμε αλάτι, ξύδι και βραστό νερό (να κοχλάζει) γεμίζοντας τα μέχρι τα χείλη τελείως. Κλείνουμε σφιχτά με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Τ' αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν καλά.

Αφήνουμε να περάσουν μερικές εβδομάδες πριν το καταναλώσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: