24 Νοεμβρίου 2023

Ελαιόλαδο, το χρυσάφι της Μεσογείου - Καρυδόπιτα με λάδι και χωρίς αυγά

Αφιέρωμα στο ελαιόλαδο

Βασικό προϊόν της Ελληνικής γης, η ελιά και το ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις διατροφικές μας συνήθειες και τη Μεσογειακή διατροφή.





Ελιά, το σύμβολο της σοφίας και της ειρήνης


Γνωστή η ελιά από τους αρχαιότατους ακόμα χρόνους, δικαίως θεωρείται ως τόπος καταγωγής της η ανατολική Μεσόγειος. 
Σύμφωνα με την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, η πρώτη ελιά φυτεύτηκε στην Ακρόπολη από την Αθηνά, τη θεά της σοφίας. Γι' αυτό άλλωστε η ελιά θεωρείται και σύμβολο της σοφίας, αλλά και της ειρήνης.
Στους ολυμπιακούς αγώνες οι αθλητές, που πρώτευαν, στέφονταν με στεφάνια ελιάς. Στους πολέμους "ο κλάδος ελαίας" σήμαινε το τέλος του πολέμου. Οι αγγελιοφόροι μετέφεραν το μήνυμα της ειρήνης ή της ανακωχής κρατώντας κλαδί ελιάς.

Ελαιόλαδο, πηγή ζωής


Το λάδι της ελιάς θεωρείται ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής, αφού τα θρεπτικά στοιχεία, που περιέχει, αποτελούν πηγή νεότητας και μακροζωίας. 
Είναι σημαντικός σύμμαχος της υγείας μας, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, που συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και κάποιων μορφών καρκίνου. 
Σύμφωνα με έρευνα, που διενήργησαν Ισπανοί επιστήμονες, η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.


Στη μαγειρική το ελαιόλαδο προσθέτει πλούσια γεύση και ξεχωριστό άρωμα σε πολλά φαγητά, γι' αυτό και αποτελεί βασικό συστατικό κάθε γαστρονομικής αναζήτησης.
Αλλά και στη ζαχαροπλαστική μπορεί επάξια να αντικαταστήσει σε πολλές συνταγές το βούτυρο και τις μαργαρίνες.




Καρυδόπιτα με λάδι και χωρίς αυγά


Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 γρ. ελαιόλαδο
300 γρ. ζάχαρη
350 γρ. καρυδόψιχα
100 γρ σταφίδες ξανθές
100 γρ. σταφίδες μαύρες
3 κουταλιές μπράντυ
1 κουταλιά κανελλογαρύφαλλα
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα

Για το σιρόπι (προαιρετικό)

440 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μέλι
1 φλούδα λεμονιού
1 κομμάτι ξύλο κανέλλας

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 περίπου λεπτά. Αφαιρούμε όλα τα αρωματικά. Το διατηρούμε ζεστό.
Τρίβουμε την καρυδόψιχα και την αναμειγνύουμε με 2-3 κουταλιές από τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν, τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα λεμονιού. Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ και ρίχνουμε το λάδι. Τρίβουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να απορροφηθεί από το αλεύρι και να ενωθεί με αυτό. Σχηματίζουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε τη ζάχαρη, 440 γρ. νερό, τη σόδα διαλυμένη μέσα στο μπράντυ, τις σταφίδες και τα καρύδια. Ζυμώνουμε τα υλικά πολύ καλά.
Ψήνουμε το γλυκό σε μέτριο φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Προσέχουμε να είναι το σιρόπι καυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: