9 Οκτωβρίου 2025

Σούπα λεμονάτη με αγκινάρες και κοτόπουλο


Σούπα λεμονάτη με αγκινάρες και κοτόπουλο 


Η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει αισθητά και γρήγορα θα αναζητήσουμε μια ζεστή σούπα.

Μια ιδιαίτερη και νόστιμη σούπα, πέρα από τις γνωστές και συνηθισμένες, είναι η λεμονάτη σούπα με αγκινάρες και κοτόπουλο.

Η σούπα εμπλουτίζεται επιπλέον με πολλά άλλα λαχανικά, όπως πατάτες, πράσο, καρότα, αρακά, καθώς και καρυκεύματα, που προσθέτουν, πέραν από την ξεχωριστή γεύση τους, τη δική τους διατροφική αξία στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Μια θρεπτική και υγιεινή σούπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα.




Σούπα λεμονάτη με αγκινάρες και κοτόπουλο 


Υλικά

6 αγκινάρες κατεψυγμένες
1 στήθος κοτόπουλου
1 κρεμμύδι
1/2 πράσο
2 πατάτες
1 καρότο
2 φλιτζάνια αρακά
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κλαδάκια σέλινο
4-5 κλαδάκια άνηθο
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

Πλύνουμε το στήθος του κοτόπουλου, το τεμαχίζουμε και το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει. Αφαιρούμε τον αφρό, που θα βγάλει και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μαλακώσει αρκετά όχι τελείως. Κρατάμε το ζωμό του.

Τεμαχίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα να πάρουν 1-2 βράσεις. Κρατάμε το ζωμό τους.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τεμαχίζουμε το πράσο, το καρότο και τις πατάτες.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο, τον αρακά, τις πατάτες και τα αχνίζουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας τα. 

Προσθέτουμε τις αγκινάρες με 1 φλιτζάνι από το ζωμό τους, το κοτόπουλο με 2 φλιτζάνια από το ζωμό του, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζωμό ή βραστό νερό. 

Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο του φαγητού, προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, το σέλινο και τον χυμό του λεμονιού.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: