27 Οκτωβρίου 2025

Κοτόσουπα με κριθαράκι και λαχανικά

 

Κοτόσουπα με κριθαράκι και λαχανικά


Ζεστή σούπα με στήθος κοτόπουλου και κριθαράκι σε ζωμό ντομάτας. 

Εμπλουτισμένη με λαχανικά, όπως φρέσκα κρεμμυδάκια, ντομάτα, καρότο και σέλινο, αρωματισμένη με δάφνη και λευκό κρασί, καρυκευμένη με πιπέρι και κουρκουμά.

Ένα πιάτο γεμάτο γεύση και νοστιμιά.




Υλικά

500 γρ. στήθος κοτόπουλου
1 κρεμμύδι
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1-2 καρότα
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές σέλινο
2 ώριμες ντομάτες ή 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ κριθαράκι
1 φύλλο δάφνη
1/5 κουταλάκι κουρκουμά
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

Πλύνουμε το στήθος του κοτόπουλου, το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και το τεμαχίζουμε σε μέτριους κύβους.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τεμαχίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το καρότο σε λεπτές ροδέλες, κόβουμε το σέλινο και τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, βάζουμε μέσα τους κύβους του κοτόπουλου, τους αλατίζουμε, τους πιπερώνουμε και τους σοτάρουμε καλά, γυρίζοντάς τους από όλες τις πλευρές τους, ώσπου να πάρουν χρώμα. Τους βγάζουμε σε πιατέλα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Αφού εξατμισθεί το αλκοόλ του κρασιού, επαναφέρουμε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το φύλλο δάφνης και ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Στη συνέχεια αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και προσθέτουμε το καρότο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλινο και το κριθαράκι. 
Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό και αφήνουμε τη σούπα να μαγειρευτεί, μέχρι να βράσουν όλα τα υλικά. 
Την ελέγχουμε κατά διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη λίγο ζεστό νερό και αλάτι.

Σερβίρουμε την κοτόσουπα ζεστή, πασπαλισμένη με λίγο μαύρο πιπέρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: