1 Οκτωβρίου 2025

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι

 

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι


Το γνωστό μας γαλακτομπούρεκο αλλιώς.

Και αυτήν τη φορά θα το γευτούμε με φύλλο κανταΐφι.



Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι


Υλικά

500 γρ. φύλλο κανταΐφι
250 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι

800 γρ. ζάχαρη
480 γρ. νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1 κομματάκι φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα
220 γρ. ζάχαρη
160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
70 γρ. βούτυρο


Οδηγίες

Ξεκινάμε τη διαδικασία για το γαλακτομπούρεκο με την ετοιμασία του σιροπιού. Βράζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένα κρεμώδες μείγμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις, ώσπου να αναμειχθούν καλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρά. Την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην πιάσει κρούστα στην επιφάνειά της.

Συναρμολόγηση

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 25Χ35 εκ. 

Ανοίγουμε με τα χέρια μας το φύλλο κανταΐφι, ώστε να γίνει αφράτο και χωρίς κόμπους.  Το απλώνουμε στο ταψάκι και με πινέλο το βουτυρώνουμε με τη μισή ποσότητα βουτύρου, χωρίς να το πιέζουμε (το θέλουμε αφράτο). 
Στρώνουμε από πάνω την κρέμα και ακολούθως τη σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι. Βουτυρώνουμε την επιφάνειά του καλά με το υπόλοιπο βούτυρο. Χρησιμοποιώντας το πινέλο, γυρίζουμε προς στον πάτο του ταψιού το κανταΐφι, που εξέχει στις πλαϊνές άκρες.

Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταϊφιού σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά και να πάρει ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα.

Σιροπιάζουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι του, πριν το σερβίρουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια: