10 Νοεμβρίου 2025

Μπαχαρικά και μυρωδικά: Πως να τα συνδυάσουμε σωστά με τις τροφές

 

Μπαχαρικά και μυρωδικά: 

Πως να τα  συνδυάσουμε σωστά με τις τροφές


Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά είναι προϊόντα φυτικής προέλευσης, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις κουζίνες όλου του κόσμο, για να προσθέσουν άρωμα και γεύση στις παρασκευές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Πέραν όμως από τη γεύση και το άρωμά τους, που προσφέρουν στο πιάτο μας, έχουν την ιδιότητα να  διεγείρουν παράλληλα και τη διαδικασία της πέψης.

Επίσης συμβάλλουν σημαντικά και στη συντήρηση των τροφίμων, που καταναλώνουμε.

Συνιστάται όμως προσοχή καθώς πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες.




Πως να τα συνδυάζουμε σωστά

Είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να συνδυάζουμε τις τροφές με τα κατάλληλα μπαχαρικά, δηλαδή εκείνα που θα βελτιώσουν τη γεύση και το άρωμα του πιάτου.

Η τέχνη στο μαγειρική είναι να ξέρουμε πως, πόσο, πότε και ποιο καρύκευμα θα χρησιμοποιήσουμε.

Ας δούμε λοιπόν, πως μπορούμε να τα συνδυάσουμε με τις τροφές, που καταναλώνουμε.

Κρεατικά

Τα κρέατα γενικότερα συνδυάζονται με καρυκεύματα, που έχουν πικάντικη γεύση και άρωμα. Ανάλογα με το είδος του κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, αρνάκι, κυνήγι) θα είναι και ο συνδυασμός τους.

Το μοσχαράκι συνδυάζεται με: όλα τα είδη πιπεριών, μπαχάρι, κουρκουμά, θυμάρι, κανέλα, κύμινο, εστραγκόν, φασκόμηλο, κρεμμύδι, ρίγανη.

Το χοιρινό 
συνδυάζεται με: όλα τα είδη πιπεριών, κουρκουμά, φύλλα δάφνης, πάπρικα, δεντρολίβανο, βασιλικό, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κύμινο, κανέλα, ρίγανη, κάρδαμο.




Το αρνάκι 
συνδυάζεται με: βασιλικό, μαύρο πιπέρι, κύμινο, δεντρολίβανο, δάφνη, μαντζουράνα, εστραγκόν, μέντα, γλυκάνισο.

Το κοτόπουλο έχει πιο λεπτή γεύση και 
συνδυάζεται με: δεντρολίβανο, θυμάρι, κάρυ, κουρκουμά, βασιλικό, μαντζουράνα, φασκόμηλο, τζίντερ.

Το κυνήγι έχει ιδιαίτερη οσμή, γι' αυτό και συνδυάζεται με μπαχαρικά με έντονο άρωμα, όπως: μπαχάρι, κόκκινο πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο, ενστραγκόν, φασκόμηλο, βασιλικό.

Τα ψάρια

Τα ψάρια του ποταμού δεν έχουν έντονη γεύση, γι' αυτό συνδυάζονται με μπαχαρικά και καρυκεύματα, που ενισχύουν τη γεύση, όπως: κόλιανδρο, θυμάρι, μοσχοκάρυδο, κουρκουμά, μπαχάρι, δάφνη, κρεμμύδι, σέλινο, άνηθο, μαϊντανό.

Τα ψάρια της θαλάσσης έχουν πιο έντονη γεύση, οπότε συνδυάζονται με μπαχαρικά και καρυκεύματα, όπως: τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, θυμάρι, δάφνη, κρεμμύδι, μαϊντανό, λεμόνι.




Τα όσπρια και τα λαχανικά

Τα λαχανικά πρέπει να συνδυάζονται με ήπια μπαχαρικά και μυρωδικά, που να αναδεικνύουν και να ενισχύουν περισσότερο τη λεπτή γεύση και απαλό άρωμα τους.
Χαρακτηριστικά: οι πατάτες συνδυάζονται με κρεμμύδια, άνηθο, σέλινο, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό, τζίτζερ και το λάχανο με κρεμμύδια, σκόρδα, κύμινο, μάραθο, μαντζουράνα.

Τα όσπρια συνδυάζονται με μπαχαρικά με πιο έντονη γεύση: μαύρο πιπέρι, μπαχάρι, τζίντζερ, κύμινο, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο.





Τα φρούτα

Οι παρασκευές από φρούτα, όπως κομπόστες, φρουτοσαλάτες και χυμοί, συνδυάζονται με μπαχαρικά, που να τονώνουν με το άρωμά τους τη γλυκιά τους γεύση του προϊόντος. 
Γι' αυτό θα χρησιμοποιήσουμε κανέλα, γαρίφαλο, αστεροειδή γλυκάνισο, κάρδαμο, βανίλια, σαφράν, τζίτζερ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: