23 Νοεμβρίου 2025

Πατάτες γεμιστές με κιμά


Πατάτες γεμιστές με κιμά


 Γενικά τα γεμιστά με κιμά με πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια ή με πατάτες είναι από τα πολύ συνηθισμένα και αγαπημένα πιάτα της Ελληνικής κουζίνας.

Οι πατάτες είναι ένα υλικό, που δεν λείπει από καμμιά σχεδόν κουζίνα.

 Χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλές συνταγές, είτε ως βασικό υλικό, είτε ως συνοδευτικό.

Σήμερα θα τις απολαύσουμε γεμιστές με κιμά, καθώς και πολλά άλλα υλικά, που θα προσθέσουν το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί νοστιμιά και άρωμα στο μεσημεριανό μας πιάτο.
 



Πατάτες γεμιστές με κιμά

Υλικά

5-6 μεγάλες πατάτες καλοσχηματισμένες
5 κουταλιές ελαιόλαδο
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο (μοσχαράκι και χοιρινό)
1 κρεμμύδι μέτριο
2 σκελίδες σκόρδο
1/3 φλιτζανιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
3-4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
100 γρ. νερό
1/2 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο ή 5-6 φύλλα φρέσκο
4-5 κλαδάκια μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι


Οδηγίες

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, αφαιρούμε με το μαχαίρι οριζόντια μια φέτα από τη σάρκα τους (θα τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα ως καπάκι) και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε την εσωτερική σάρκα τους, σχηματίζοντας βαρκούλα και προσέχοντας να αφήσουμε εξωτερικά κέλυφος πάχους ενός εκατοστού περίπου.
  • Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί και στη συνέχεια το σκόρδο για 1 λεπτό περίπου.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει ανοιχτό χρώμα. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τον σπάμε, ώστε να μην σχηματίσει κόμπους.
  • Πλύνουμε το ρύζι πολύ καλά, το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε στον κιμά μαζί με τη μισή από την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο. 
  • Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτουμε τον δυόσμο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Γεμίζουμε τις πατάτες με τη γέμιση, τις σκεπάζουμε με τη φέτα πατάτας, που κρατήσαμε και τις τοποθετούμε σε ταψάκι. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό. 
  • Ψήνουμε τις γεμιστές πατάτες στο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν και ψηθούν καλά.


Σερβίρουμε τις γεμιστές πατάτες ζεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: