26 Νοεμβρίου 2025

Κιμαδόπιτα με μανιτάρια και τυριά

 

Κιμαδόπιτα με μανιτάρια και τυριά


Πίτες νόστιμες και παραδοσιακές έτσι όπως συνηθίζουμε να τις κάνουμε στην πατρίδα μας.

Ο λόγος σήμερα για μια πλούσια και εύγεστη πίτα με βασικό υλικό τον μοσχαρίσιο κιμά, εμπλουτισμένη με μανιτάρια και άλλα λαχανικά, τυριά και μυρωδικά, που το καθένα προσθέτει τη δικιά του ξεχωριστή πινελιά και θρεπτική αξία στο συνολικό αποτέλεσμα.




Κιμαδόπιτα με μανιτάρια και τυριά


Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας
400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ. μανιτάρια λευκά
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
2 πράσα (το λευκό μέρος)
2 αυγά 
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
100 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα 
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι



Οδηγίες

Για τη γέμιση

  • Τεμαχίζουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, την πιπεριά και τα πράσα.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τον κιμά, ανακατεύοντας συνεχώς, σπάζοντάς τον με ένα πιρούνι για να μην σχηματίσει σβόλους. Όταν γίνει ανοιχτόχρωμος και εξατμιστούν τα υγρά του, τον απομακρύνουμε από τη φωτιά.
  • Σε άλλο σκεύος ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα πράσα, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  • Μεταφέρουμε τον κιμά στο τηγάνι με τα μανιτάρια, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και συνεχίσουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και ρίχνουμε το μείγμα στον κιμά. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση του κιμά, αφήνοντας περιμετρικά ακάλυπτο 1 εκατοστό περίπου από το φύλλο.
  • Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες τις σφολιάτας, ώστε να φυλακίσουν καλά τη γέμιση.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το ελαιόλαδο και τη χαράζουμε επιφανειακά, χωρίς να φτάνουμε σε βάθος.
  • Ψήνουμε την πίτα στο φούρνο στους 190 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: