2 Μαρτίου 2023

Μύδια πιλάφι με σάλτα ντομάτας

  Τα μύδια είναι μια πολύ αγαπημένη λιχουδιά.

Ανήκουν στην κατηγορία των οστρακοειδών και αποτελούν μια πολύ θρεπτική επιλογή για την υγεία, καθώς είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε μέταλλα και ωμέγα-3 λιπαρά. 

Χρειάζονται όμως κάποια προσοχή κατά την κατανάλωσή τους, ιδίως όταν καταναλώνονται ωμά.




Υλικά 

1 και 1/2 φρέσκα μύδια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
300 γρ. ντομάτα κονσέρβας ή ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα
αλάτι, πιπέρι

Τα μύδια θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστική φροντίδα κατά το καθάρισμά τους.

Ξύνουμε τα κελύφη τους, αφαιρούμε το μουστάκι τους και τα πλύνουμε πολύ καλά.

Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα αχνίζουμε, ώστε να ανοίξουν τα κελύφη τους. 

Τα σουρώνουμε και πετάμε τα μύδια που δεν έχουν ανοίξει. Κρατάμε μερικά μύδια με το κέλυφός τους για τη διακόσμηση του πιάτου. Στα υπόλοιπα διαχωρίζουμε το κέλυφος από την ψίχα, ελέγχουμε ένα-ένα για τυχόν υπολείμματα από το μουστάκι τους και αν χρειασθεί τα πλύνουμε σε περίπτωση, που κρατάνε άμμο μέσα τους.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και ακολούθως το σκόρδο. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Όταν εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα μύδια, τη ντομάτα, το ρύζι, 2 ποτήρια νερό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και απορροφήσει τα υγρά. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: