12 Μαρτίου 2023

Χταπόδι με πένες και φέτα

Είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα θαλασσινά. 
Ανήκει στην οικογένεια των μαλακίων και ειδικότερα των κεφαλόποδων έχοντας 8 πόδια απ' όπου πήρε και το όνομά του.
Αποτελεί πλούσια πηγή μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού, βιταμίνης Β12 και άλλων με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία.
Στη μαγειρική είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα, που μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους. Από ψητό στα κάρβουνα έως μαγειρευτό είναι σίγουρα ένας πολύ νόστιμος μεζές.





Υλικά

500 γραμμάρια πένες 
1 χταπόδι 800 γρ. περίπου
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κλαδάκι μικρό δενδρολίβανο
λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
300 γραμμάρια φέτα


Καθαρίζουμε τη σακούλα του χταποδιού και αφαιρούμε τα μάτια και το σκληρό μέρος στο στόμα του. Το πλύνουμε καλά και το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό σε σιγανή φωτιά να βράσει. Το χταπόδι θα βγάλει το δικό του ζουμί. Το αφήνουμε να σιγοβράσει φροντίζοντας να το αναποδογυρίσουμε και από την άλλη πλευρά του. Αν το ζουμί του λιγοστέψει προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη. Όταν μαλακώσει (δοκιμάζουμε με το πιρούνι αν τσιμπιέται εύκολα) σβήνουμε τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια μήκους 2 εκατοστών περίπου.

Βράζουμε τις πέννες σε αρκετό αλατισμένο νερό για όσα λεπτά από το βρασμό αναφέρουν οι οδηγίες της συσκευασίας τους. Τις σουρώνουμε αφού έχουμε κρατήσει ένα ποτήρι από το βρασμένο νερό τους.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κομμάτια του χταποδιού, το δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και τα σοτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε. Όταν εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις πένες, αν χρειασθεί λίγο από το νερό, που κρατήσαμε, τη φέτα σε κομμάτια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: