16 Μαρτίου 2023

Μουσακάς με μελιτζάνες και πατάτες ψητές στο φούρνο

Μουσακάς ο Ελληνικός.

Ξακουστός, πασίγνωστος, λατρεμένος και όχι αδίκως. 

Η μεστή γεύση της μελιτζάνας και της πατάτας σε συνδυασμό με την ακαταμάχητη νοστιμιά του κιμά και την ντελικάτη γεύσης της κρέμας μπεσαμέλ καθιστούν τον μουσακά ένα πολύ ισορροπημένο και πεντανόστιμο φαγητό.

Το γεγονός ότι οι μελιτζάνες και οι πατάτες είναι ψημένες στο φούρνο και όχι τηγανιτές έχει ως αποτέλεσμα ο μουσακάς να είναι ιδιαίτερα ελαφρύς και υγιεινός. Παράλληλα μειώνεται σημαντικά ο χρόνος παρασκευής του, η κουζίνα δεν λερώνεται, δεν γεμίζει από καμένα λάδια και πιτσιλιές και το σπίτι δεν μυρίζει.

Προσωπικά συνηθίζω να ψήνω τις μελιτζάνες το καλοκαίρι, όταν η τιμή τους είναι οικονομική και να τις αποθηκεύω στον καταψύκτη. Έτσι έχω έτοιμες μελιτζάνες ανά πάσα στιγμή και το μαγείρεμα του μουσακά γίνεται παιχνίδι.






 Υλικά

6 μελιτζάνες στρογγυλές
6 πατάτες μέτριες

Για τον κιμά

400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 ώριμες ντομάτες
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
100 γρ. λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Για την κρέμα μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα
100 γρ.  αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
2 αυγά
5 κουταλιές κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Πλύνουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες μετρίου πάχους. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, τις αλατίζουμε ελαφρά, τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και πάρουν ελαφρώς χρώμα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τις πατάτες.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε ζεστό λάδι τα κρεμμύδια και την πιπεριά. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.  Όταν μαραθούν προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ρίγανη και σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία. 

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και το ψήνουμε για λίγο ανακατεύοντάς το συνεχώς με το σύρμα. 
Ρίχνουμε ένα ποτήρι από το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς, ώσπου το αλεύρι να διαλυθεί πολύ καλά (θέλει προσοχή να μην σβολιάσει).
Ρίχνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να σχηματισθεί μια πηκτή κρέμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν με την κρέμα.


Συναρμολόγηση
Σε ταψί στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω στρώνουμε τις μισές πατάτες. Συνεχίζουμε απλώνοντας τον κιμά προσέχοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια. Συνεχίζουμε με μια στρώση μελιτζάνες και ξανά μια στρώση πατάτες.
Απλώνουμε από πάνω την κρέμα μπεσαμέλ και την πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 190 βαθμούς μέχρι η μπεσαμέλ να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: