25 Φεβρουαρίου 2023

Παστίτσιο με σπανάκι και φέτα

Είναι απίστευτο πως με τόσα λίγα υλικά μπορεί να γίνει ένα τόσο πολύ νόστιμο πιάτο και μάλιστα γρήγορα και εύκολα.
Το σπανάκι συναντάει τα ζυμαρικά και τη φέτα σε μια συγκλονιστική γευστική συμφωνία, η οποία επικυρώνεται συναρπαστικά και τελεσίδικα από την κρέμα μπεσαμέλ.




Ο λόγος για το παστίτσιο με σπανάκι, πέννες και φέτα μια διαφορετική και πολύ γευστική γαστρονομική επιλογή.





 
Υλικά

500 γρ. σπανάκι φρέσκο
300 γρ. τυρί φέτα
300  γρ. πέννες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε κομματάκια
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
   
Για την μπεσαμέλ

500 γρ. γάλα
50 γρ. βούτυρο 
50 γρ. αλεύρι
1 αυγό
2 κ.σ. κεφαλοτύρι
αλάτι, πιπέρι



Καθαρίζουμε, πλύνουμε και τεμαχίζουμε το σπανάκι. Το βράζουμε για 10 λεπτά περίπου και το σουρώνουμε, αφού κρατήσουμε μισό ποτήρι ζωμό.

Βράζουμε τις πέννες σε νερό αλατισμένο. Τις σουρώνουμε, όταν βράσουν.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το πράσο. Προσθέτουμε το βρασμένο σπανάκι, το ζωμό του, αλατίζουμε και αφήνουμε για λίγο ακόμη να σιγοβράσουν τα υλικά μας. 

Τραβούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα σε κομματάκια, τις πέννες και ανακατεύουμε  ελαφρά το μείγμα. Ελέγχουμε το αλάτι και αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψάκι.

Για την μπεσαμέλ ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Προσθέτουμε λίγο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει και συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά όλο το γάλα. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Όταν γίνει κρέμα τραβούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και το αυγό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και γίνουν λεία κρέμα.

Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τα υλικά στο ταψάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: