Από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά.
Συνυφασμένο άρρηκτα με την Ελληνική παράδοση και κουζίνα το γαλακτομπούρεκο υπόσχεται την πιο γλυκιά απόλαυση.
Μετά το Πασχαλινό γεύμα ο απόλυτος γευστικός επίλογος.
Η συνταγή είναι εξαιρετική και υπόσχεται ένα τέλειο αποτέλεσμα.
500 γρ. φύλλο κρούστας
1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο αγελάδας
Για την κρέμα
4 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
3/4 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1/3 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο αγελάδας
1 βανίλια
Για το σιρόπι
1και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 30 Χ 25 εκατοστών. Στρώνουμε 3 φύλλα ολόκληρα, αφού τα έχουμε βουτυρώσει (τα αφήνουμε να εξέχουν από το ταψί). Τα υπόλοιπα τα κόβουμε στις διαστάσεις του ταψιού και στρώνουμε τα μισά από αυτά όλα βουτυρωμένα.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά να ασπρίσουν. Αποσύρουμε το γάλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι τη βανίλια και το μείγμα αυγών σιγά-σιγά ανακατεύοντας διαρκώς. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε το ζέσταμα ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι η κρέμα να πήξει ελαφρά. Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο.
Απλώνουμε την κρέμα στο ταψάκι. Τη σκεπάζουμε με τα φύλλα, που αφήσαμε να εξέχουν από τα ταψάκι, καθώς και με τα υπόλοιπα μισά ένα-ένα όλα βουτυρωμένα. Με μαχαίρι τα χαράζουμε ελαφρά το γλυκό σε κομμάτια χωρίς να φθάσουμε στην κρέμα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, που περίσσεψε, από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40-50 λεπτά περίπου μέχρι το γαλακτομπούρεκο να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Στο μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά περίπου.
Σιροπιάζουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το χλιαρό σιρόπι κουταλιά- κουταλιά. Δεν το σκεπάζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου