30 Απριλίου 2023

Καρυδάκι γλυκό κουταλιού

Καρυδάκι ένα υπέροχο γλυκό κουταλιού 

Ίσως το χρώμα τους αρχικά να μας απωθεί, αλλά η γεμάτη γεύση τους και η ωφελιμότητά τους στην υγεία του οργανισμού μας αναμφίβολα μας αποζημιώνει.





Συλλέγουμε τα πράσινα και χωρίς στίγματα καρύδια μέσα στον Μάϊο (ανάλογα με το κλίμα της περιοχής) όσο ακόμα είναι τρυφερά και πριν το εσωτερικό τους περίβλημα γίνει ξυλώδες. 
Η διαδικασία παρασκευής του γλυκού δεν είναι δύσκολη, όσο και αν η πρώτη ματιά μας προδιαθέτει για το αντίθετο, απαιτεί όμως λίγη παραπάνω διαδικασία και χρόνο.  
Κατά τη συλλογή των καρυδιών από το δέντρο (εφ' όσον τα συλλέγουμε οι ίδιοι), αλλά και κατά την αρχική διαδικασία προετοιμασίας του γλυκού, καλό είναι να φοράμε γάντια για να αποφύγουμε το λέκιασμα των χεριών μας.



Υλικά
1 κιλό πράσινα τρυφερά καρύδια
1 και 1/2 κιλό ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
λίγα γαρύφαλλα, μοσχοκάρυδο
1/2 φλυτζάνι γλυκόζη
χυμό από 1 λεμόνι


Ξύνουμε τα καρύδια για να απομακρύνουμε τη λεπτή φλούδα τους. 
Τα τρυπάμε κατά μήκος με μια χοντρή βελόνα πλεξίματος.
Τα βράζουμε σε αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσουν αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές. 
Τα στραγγίζουμε και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Τ' αφήνουμε για 2-3 ημέρες αλλάζοντας το νερό συχνά για να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε καλά.
Σε κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό με μερικά λεπτά και μετά ρίχνουμε και τα καρύδια. Όταν πάρουν βράση απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε για 24 ώρες.
Τα βγάζουμε από το σιρόπι, το οποίο βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε ξανά μέσε τα καρύδια και το γλυκό μέχρι να δέσει. 
Προς το τέλος προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας, τη γλυκόζη, το μοσχοκάρυδο, τα γαρύφαλλα και το χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε για 24 ώρες πριν το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: