25 Ιουνίου 2023

Λαχανοντολμάδες


Με πολλές μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια, οι λαχανοντολμάδες, το παραδοσιακό αυτό φαγητό, ήταν αρκετά συχνά στο οικογενειακό μας τραπέζι.
Θες η ιδιαίτερη γεύση του λάχανου, η νοστιμιά του αρωματισμένου με μπαχαρικά και αρωματικά βότανα κιμά, που έδενε τόσο αρμονικά με την όξινη γεύση του αυγολέμονου, θες η ικανότητα της μαγείρισσας, όλα συνηγορούσαν σε ένα απολαυστικό ταξίδι γεύσεων.





Υλικά

1 λάχανο μαλακό (2 κιλά περίπου)
400 γρ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχαρίσιος και χοιρινός)
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, ψιλοκομμένα
2 αυγά 
1 με 2 λεμόνια (ανάλογα το μέγεθος των λεμονιών και το πόσο όξινη γεύση θέλουμε)
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι


Αφαιρούμε σε βάθος το κοτσάνι του λάχανου χωρίς να χαλάσουμε τα φύλλα του. Ζεματάμε ολόκληρο το λάχανο σε κατσαρόλα για 2 με 3 λεπτά. Όταν κρυώσει λίγο ανοίγουμε τα φύλλα του προσέχοντας να μην τα σχίσουμε. 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση βάζοντας σε ένα μπολ το κρεμμύδι, τον κιμά, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά να γίνουν μείγμα. 
Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο λάχανου (αν είναι μεγάλο το μοιράζουμε στη μέση) 1 κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε σχηματίζοντας μικρά σφιχτά δεματάκια. 
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με τα φύλλα του λάχανου, που περισσεύουν και τοποθετούμε από πάνω σε σειρά τα λαχανοντολμαδάκια. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, συμπληρώνουμε νερό (να τα σκεπάζει), ρίχνουμε λίγο αλάτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά. 
Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές βούτυρο, προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε με σύρμα και αραιώνουμε το μείγμα με 2 ποτήρια από το ζουμί των λαχανοντολμάδων, που έχουμε βράσει.
Χτυπάμε τα αυγά με το χυμό των λεμονιών και αυγοκόβουμε τη ζεστή κρέμα.
Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιάτο και τους περιχύνουμε με το αυγολέμονο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: