13 Σεπτεμβρίου 2025

Μουσταλευριά με κρασί και καρύδια

 

Μουσταλευριά με κρασί και καρύδια



Μούστος είναι ο χυμός που παράγεται από τη σύνθλιψη των σταφυλιών, λευκών ή κόκκινων.
 
Η μουσταλευριά είναι ένα γλυκό επιδόρπιο, που γίνεται από τον μούστο των σταφυλιών, αφού προηγουμένως τον βράσουμε, τον ξαφρίσουμε και τον σουρώσουμε.

Τη γλυκιά της γεύση την οφείλει καθαρά και μόνο στα σάκχαρα των σταφυλιών.






Μουσταλευριά με κρασί και καρύδια

Υλικά

1 λίτρο μούστο
30 γρ. κορν φλάουρ
30 γρ. κόκκινο γλυκό κρασί
50 γρ. καρυδόψιχα
κανέλα σε σκόνη

Οδηγίες

Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα και τον βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Κατά διαστήματα τον ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τον βράζουμε, μέχρι να σταματήσει να αφρίζει. 

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μούστο όλο το βράδυ να κατασταλάξει. Την επομένη τον σουρώνουμε, περνώντας τον μέσα από λινό ύφασμα ή τουλπάνι.



Κρατάμε 1 φλιτζάνι μούστο και τον υπόλοιπο τον βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα. Τον βράζουμε πάλι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας το κρασί. 

Διαλύουμε το κορνφλάουρ στον μούστο, που κρατήσαμε και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας γρήγορα με ξύλινο κουτάλι. Μόλις πήξει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Τρίβουμε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ (να είναι χοντροκομμένοι), τους ρίχνουμε στη μουσταλευριά και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε τη μουσταλευριά σε πιάτα ή μπολ, την πασπαλίζουμε με κανέλα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε αφού τη γαρνίρουμε με λίγα χοντροκομμένα καρύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: