15 Σεπτεμβρίου 2025

Αγκινάρα, ένα φάρμακο στην κουζίνα μας

 

Αγκινάρα, ένα φάρμακο στην κουζίνα μας 

Θεματικό αφιέρωμα


Άλλοι τη λατρεύουν και άλλοι δεν θέλουν ούτε να τη δουν.

Όμως η αλήθεια είναι ότι, αυτό το φυτό με τα βαθυπράσινα μεγάλα φύλλα, το ευθυτενές κοτσάνι και τα αγκαθωτά άνθη κρύβει ένας θησαυρό μέσα του.




Η αγκινάρα είναι από τα πιο κοινά καλλιεργούμενα λαχανικά. Είναι γνωστή για τις χαρακτηριστικές βρώσιμες, ανθοφόρες κεφαλές της. Καλλιεργείται ευρέως για διατροφικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.

Η προέλευσή της είναι από τη Μεσόγειο με πιθανή χώρα την Αλγερία. Πρόκειται για φυτό αφρικανικής προέλευσης, το οποίο ήταν γνωστό τόσο στους αρχαίους Έλληνες, όσο και στους Ρωμαίους.


Υγεία και διατροφή

Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε καθαρτικές, διεγερτικές και πεπτικές ουσίες, βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες και να επανεφοδιαστεί με πολύτιμα μεταλλικά άλατα και ένα πλήθος άλλων πεπτικών συστατικών.

Είναι μια τροφή με ιδιαιτερότητα στη γεύση και στον τρόπο μαγειρέματος, αλλά πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αντίθετα είναι αρκετά φτωχή σε θερμιδική αξία, ενδιαφέρον στοιχείο για όσους κάνουν δίαιτα.

Ο σίδηρος, το κάλιο, το ασβέστιο, ο χαλκός και το νάτριο είναι μεταλλικά άλατα, που βρίσκονται σε αφθονία στις αγκινάρες. Τα ιχνοστοιχεία αυτά ενισχύουν το νευρικό σύστημα και τονώνουν τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ανθεκτικός στο στρες και τις αρρώστιες.

Οι ίνες, που περιέχουν οι αγκινάρες, ρυθμίζουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενώ παράλληλα βοηθούν να κρατήσουμε υπό έλεγχο τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Ακόμη η παρουσία δυναμωτικών βιταμινών, όπως οι Α, Β, Β1, C και η προβιταμίνη νιασίνη, προστατεύουν τα κύτταρα, συμβάλλοντας συγχρόνως στην αναγέννησή τους.

Στη μαγειρική

Διαλέγουμε τις αγκινάρες σφιχτές και γερές με καλά κολλημένα τα φύλλα τους. Αν δεν τις μαγειρέψουμε την ίδια ημέρα καλό είναι να τις βάλουμε σε ένα σκεύος με νερό με το κοτσάνι σαν λουλούδια σε βάζο. 

Το καθάρισμά τους γίνεται με την αφαίρεση των σκληρών φύλλων, την απομάκρυνση του χνουδιού, που υπάρχει στο κέντρο της κάθε αγκινάρας και το σχολαστικό τρίψιμο με λεμόνι για να αποφύγουμε το μαύρισμα. Σ' αυτήν την κατάσταση μπορούμε να τις καταψύξουμε.

Συναντάμε τις αγκινάρες σε πάρα πολλές συνταγές, όπως αγκινάρες με αρακά, αγκινάρες αλά πολίτα, αγκινάρες σούπα, κ.ά.


Συνταγές με αγκινάρες:

1. Αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες και αρακά (αλά πολίτα)



2.  Αγκινάρες σούπα με κουρκουμά


3. Πατάτες γιαχνί με αγκινάρες και αρακά

Δεν υπάρχουν σχόλια: