4 Σεπτεμβρίου 2025

Αφράτα στήθη κοτόπουλου στο φούρνο με πατάτες λεμονάτες


Αφράτα στήθη κοτόπουλου στο φούρνο με πατάτες


Το κοτόπουλο είναι ένα αγαπημένο υλικό στη μαγειρική.

Αρκετά εύκολο στη διαχείρισή του δημιουργεί νόστιμα πιάτα, που αγαπούν πολύ τα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι.

Τα φιλέτα κοτόπουλου μαρινάρονται με καρυκεύματα και μουστάρδα, ψήνονται στο φούρνο και γίνονται εξαιρετικά αφράτα και ζουμερά.

Συνοδεύονται με πατάτες λεμονάτες στο φούρνο 



Αφράτα στήθη κοτόπουλου στο φούρνο με πατάτες


Υλικά

2 στήθη κοτόπουλου
1 κουταλάκι μουστάρδα
1/2 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κουταλάκι πάπρικα
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες φούρνου

1,5 κιλό πατάτες
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κουταλάκι πάπρικα
Κουρκουμά στη μύτη του κουταλιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1,5 φλιτζάνι νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

Πλύνουμε τα στήθη του κοτόπουλου και τα κόβουμε οριζόντια σε φιλέτα. Θα βγουν 4 φιλέτα. Τα στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μουστάρδα με τη ρίγανη, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Περνάμε τα στήθη του κοτόπουλου με το μείγμα, έτσι ώστε να πάει παντού.

Τα βάζουμε σε ταψάκι, που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς C για 20 λεπτά περίπου. 

Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 6-7 λεπτά ακόμη, μέχρι να δούμε ότι παίρνουν ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα.




Για τις πατάτες στο φούρνο

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλύνουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια. 

Τις βάζουμε σε ταψί, τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, την πάπρικα, τον κουρκουμά, το αλάτι και το πιπέρι. Τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε καλά. Διαλύουμε τη μουστάρδα στο νερό και τη ρίχνουμε στο ταψί.

Ψήνουμε τις πατάτες σε αερόθερμο φούρνο παράλληλα με το κοτόπουλο. Ελέγχουμε στη διάρκεια του ψησίματος, αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα.

Όταν οι πατάτες μαλακώσουν, προσθέτουμε στο ταψί τον χυμό του λεμονιού.

Σερβίρουμε τα φιλέτα κοτόπουλου με πατάτες λεμονάτες και τα συνοδεύουμε με τζατζίκι το "Ελληνικόν".




Παρατηρήσεις:

  • Τα φιλέτα θα πρέπει να έχουν όλα το ίδιο περίπου πάχος, για να διασφαλιστεί ένα ομοιογενές ψήσιμο.
  • Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος των φιλέτων, αλλά και από τον φούρνο (δεν μαγειρεύουν το ίδιο όλοι οι φούρνοι).
  • Ελέγχουμε κατά διαστήματα την κατάστασή του ψησίματός τους και τα περιχύνουμε με το ζουμάκι, που βγάζουν.

 Σημείωση: 

  • Η προσθήκη κουρκουμά στις πατάτες, πέρα από τις πολύ ωφέλιμες ιδιότητες που έχει για την υγεία μας, τις δίνει ένα πολύ ωραίο κιτρινοπορτοκαλί χρώμα.
  • Η προσθήκη του λεμονιού στις πατάτες από την αρχή καθυστερεί το ψήσιμό τους και τις αφήνει στο τέλος λίγο σκληρές. Αντίθετα η προσθήκη του λεμονιού στο τέλος δεν επηρεάζει το ψήσιμό τους, αυτές γίνονται εξαιρετικά μαλακές και αφράτες και κρατούν τη γεύση του φρεσκοστυμμένου λεμονιού

Δεν υπάρχουν σχόλια: