Τα καρυκεύματα και η επίδρασή τους υγεία μας
Τα καρυκεύματα έχουν σκοπό να δυναμώνουν το φυσικό άρωμα του φαγητού και να ολοκληρώνουν τη γεύση, χωρίς να την επισκιάζουν ή να την αλλοιώνουν.
Πέραν όμως από τις επιδράσεις τους στη γεύση και το άρωμα του φαγητού μας, επιδρούν παράλληλα και στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Ο βαθμός όμως αυτής της επίδρασης περιορίζεται, όταν τα καρυκεύματα, που χρησιμοποιούμε, είναι αποξηραμένα σε σχέση με αυτήν, όταν είναι φρέσκα.
Τα καρυκεύματα και η επίδρασή τους υγεία μας
Καρυκεύματα και υγεία
Στη μαγειρική η τέχνη είναι να ξέρουμε πως θα χρησιμοποιήσουμε τα καρυκεύματα, σε τι ποσότητα, πότε θα τα προσθέσουμε στο φαγητό και ποια ταιριάζουν καλύτερα.
Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω, τα καρυκεύματα έχουν και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες είναι γνωστές από χιλιάδες χρόνια.
Για παράδειγμα:
- Το σκόρδο, το κίμινο, το πιπέρι, η πιπεριά, το γαρίφαλο, η πιπερόριζα και ο σιναπόσπορος βοηθούν την πέψη.
- Το σκόρδο και η πιπεριά βοηθούν το νευρικό σύστημα.
- Το σκόρδο και η βαλεριάνα ρίχνουν την πίεση του αίματος.
- Ο γλυκάνισος και ο μάραθος μαλακώνουν τον βήχα
Η πρακτική της σύγχρονης μαγειρικής επιβάλλει τη χρησιμοποίηση φρέσκων καρυκευμάτων και μυρωδικών. Είναι σίγουρο, πως αν το δοκιμάσουμε θα καταλάβουμε τη διαφορά στο άρωμα και στη γεύση του φαγητού, που είναι σαφώς ελαττωμένη στα αποξηραμένα, γιατί αυτή χάνεται κατά τη διάρκεια της αποξήρανσης.
Εκτός όμως από τη γεύση θα πρέπει να σκεφτούμε και τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα, που περιέχουν, όταν είναι φρέσκα.
Γι' αυτό λοιπόν τον βασιλικό, τον άνηθο, το εστραγκόν, τη μαντζουράνα, τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το θυμάρι, τον δυόσμο, όταν τα βρίσκουμε φρέσκα, πρέπει να τα αγοράζουμε.
Ακόμη και αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε είναι καλύτερα να τα πλύνουμε καλά και να τα βάζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη.
Μπορούμε ακόμη, για να έχουμε όλο το άρωμά του φρέσκου βασιλικού, να βάλουμε τα φύλλα του σε καθαρά γυάλινα βαζάκια, να τα πασπαλίσουμε με αλάτι και να τα σκεπάσουμε με λάδι, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε επίσης για να αρωματίσουμε τα φαγητά.
Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στη γλάστρα
Μπορούμε άλλωστε κάποια από αυτά να τα φυτέψουμε σε γλάστρες και να τα χρησιμοποιούμε φρέσκα, όταν θα τα χρειαστούμε.
Ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο βασιλικός, η ρίγανη, η μαντζουράνα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο δυόσμος και πολλά ακόμη είναι αρωματικά φυτά, που μπορούν πολύ εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις να αναπτυχθούν στη γλάστρα ή στο έδαφος και να αρωματίζουν το μπαλκόνι, τον κήπο μας και βεβαίως τα φαγητά μας.
Κατά κανόνα, τα αρωματικά φυτά είναι καλόβολα και χωρίς απαιτήσεις. Χρειάζονται αρκετό ήλιο και μια ευάερη γωνιά, όπως ένα περβάζι παραθύρου.
Διαβάστε για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών στη γλάστρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου