11 Σεπτεμβρίου 2025

Φάβα με ελιές και χυμό λεμονιού


Φάβα με ελιές και χυμό λεμονιού


Η φάβα είναι ένα Ελληνικό παραδοσιακό πιάτο, που προσφέρεται συνήθως ως ορεκτικό ή συνοδευτικό.

Στην Ελλάδα παρασκευάζεται από το όσπριο λαθούρι, του οποίου η διατροφική αξία είναι πολύ μεγάλη.

 Μεταξύ άλλων, αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει από τον καρκίνο και βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερόλης του αίματος.

Διαβάζοντας τη συνταγή, θα διαπιστώσετε ότι, παρασκευή της είναι πολύ απλή και εύκολη.





Φάβα με ελιές και χυμό λεμονιού
 

Υλικά

1/2 κιλό φάβα κίτρινη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
Λίγες ελιές καλαμών σε φέτες
Μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
Χυμό λεμονιού (ανάλογα με τη γεύση μας)
Λίγο ελαιόλαδο για την επιφάνεια

Οδηγίες

Πλύνουμε τη φάβα, τη σουρώνουμε και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με 5 φλιτζάνια κρύο νερό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 35 λεπτά περίπου. Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια, τον αφαιρούμε.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τη φάβα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Συνεχίζουμε το βράσιμο της φάβας σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να χυλώσει και να πήξει. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αλέθουμε σε μπλέντερ, να γίνει ένα λείος πουρές.

Σερβίρουμε τη φάβα πασπαλισμένη με λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τη διακοσμούμε με φέτες από ελιές καλαμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: