19 Σεπτεμβρίου 2025

Πως θα βράσουμε σωστά τα μακαρόνια - Βράσιμο ζυμαρικών

 

Πως θα βράσουμε σωστά τα μακαρόνια - 

Βράσιμο ζυμαρικών


Μπορεί το βράσιμο των ζυμαρικών να φαίνεται μια απλή και εύκολη διαδικασία και ίσως να είναι, δεν παύει όμως να έχει τα δικά του μικρά μυστικά, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό, αυτό που θα μας κάνει πραγματικά να τα απολαύσουμε.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, όπως η ποιότητα των ζυμαρικών, το αλεύρι, που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους, η ποσότητα του νερού, μέσα στο οποίο θα τα βράσουμε, η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε, καθώς και άλλοι, οι οποίοι θα επηρεάσουν την επιτυχία ή μη της όλης προσπάθειας.

Βασικά το βράσιμο των μακαρονιών απαιτεί μια σειρά από προσεκτικές και σχολαστικές εργασίες.

Ας τις δούμε:




Το αλεύρι, από το οποίο παρασκευάζονται τα ζυμαρικά, πρέπει να είναι σκληρό και πολύ καλής ποιότητας. 

Το νερό πρέπει να είναι ανάλογο με το βάρος των μακαρονιών. Δηλαδή 100 γρ. μακαρόνια θέλουν 1 λίτρο νερό. Τα ζυμαρικά δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους και δεν θα παραβράσουν, αν υπάρχει πολύ νερό. 

Η κατσαρόλα πρέπει να είναι ψηλή και η χωρητικότητά της να είναι ανάλογη με την ποσότητα των μακαρονιών, που θα βράσουμε. Πρέπει να βράσουν σε ευρύχωρο σκεύος, για να μην έχουν τη γνωστή γεύση της κόλλας, που παίρνουν, όταν βράζουν σε λίγο νερό.

Το αλάτι να το ρίχνουμε πριν βάλουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για να μην το ξεχάσουμε. Η ποσότητα του αλατιού πρέπει να είναι 10 γρ. για κάθε λίτρο νερού.

Τα μακαρόνια θα τα ρίξουμε στο νερό στη σωστή στιγμή, η οποία είναι όταν το νερό φτάσει στο ανώτερο σημείο βρασμού του.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο νερό, που βράζει και τα ανακατεύουμε με προσοχή για να μην κολλήσουν. Θα τα ανακατέψουμε, μέχρι να απλωθούν καλά στο νερό. Θα σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και θα δυναμώσουμε τη φωτιά. Μόλις το νερό ξαναρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ώστε να βράσουν αργά και όχι βεβιασμένα.

Μια κουταλιά της σούπας λάδι βοηθάει, ώστε να μην κολλάνε τα ζυμαρικά μεταξύ τους και να μην χύνεται το νερό.

Δεν είναι δυνατό να καθορίσουμε με ακρίβεια τον χρόνο βρασμού, γιατί αυτός εξαρτάται από το πάχος, τον τύπο, την ποιότητα του σιταριού και άλλους παράγοντες. Χοντρικά το βράσιμο των μακαρονιών γίνεται σε 10 λεπτά. 



Είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε με προσοχή το βράσιμό τους, ώστε να μην ξεπεράσει το κρίσιμό σημείο (al dente), δηλαδή το σημείο βρασμού που τα μακαρόνια έχουν χάσει τη δυσκαμψία τους, αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν κάποια σκληράδα.

Είναι επίσης απαραίτητο να έχουμε ετοιμάσει το σουρωτήρι και τη σάλτσα τους, ώστε όταν το βράσιμό τους φτάσει στο επιθυμητό σημείο να μην χάσουμε χρόνο γιατί αυτά τα λεπτά είναι καθοριστικά. Είναι πολύ σημαντικό η κατσαρόλα να απομακρύνεται έγκαιρα από τη φωτιά.

Μόλις τα μακαρόνια βράσουν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα ένα ποτήρι κρύο νερό, για να σταματήσει το βράσιμό τους και τα σουρώνουμε, χωρίς να τα αφήσουμε καθόλου μέσα στο σουρωτήρι, γιατί διαφορετικά θα χάσουν όλα τα υγρά τους και θα κολλάνε μεταξύ τους.

Ρίχνουμε τα μακαρόνια αμέσως στο σκεύος, που θα τα σερβίρουμε. Ρίχνουμε τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Τα μακαρόνια ετοιμάζονται όταν το τραπέζι είναι ήδη στρωμένο και είμαστε όλοι έτοιμοι για φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: