7 Σεπτεμβρίου 2025

Σπανακόπιτα με ποικιλία τυριών, χωρίς αυγά


Σπανακόπιτα με ποικιλία τυριών, χωρίς αυγά


Η σπανακόπιτα είναι μια πολύ δημοφιλής παραδοσιακή πίτα της Ελληνικής κουζίνας.

Θα τη συναντήσουμε με διάφορες μικροπαραλλαγές, όσον αφορά τη σύνθεση των υλικών της, αλλά πάντα μαζί με την αξεπέραστη φέτα, το παραδοσιακό Ελληνικό τυρί.

Στη συνταγή αυτή χρησιμοποίησα μια ποικιλία τυριών, με εξέχουσα φυσικά τη φέτα και επιπλέον ανθότυρο και κεφαλογραβιέρα.
Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, μια πίτα πολύ νόστιμη και λαχταριστή.

Από επιλογή δεν χρησιμοποίησα αυγά, καθώς προτίμησα να υπερτονίσω τη γεύση των τυριών.



Σπανακόπιτα με ποικιλία τυριών


Υλικά

840 γρ. φύλλο σφολιάτας (2 φύλλα)
1 κιλό σπανάκι
1 κόκκινη πιπεριά
2 φλιτζάνια τσαγιού πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα
100 γρ. ανθότυρο
20 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι


Οδηγίες

  • Ξεπαγώνουμε τα φύλλα σφολιάτας στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ.
  • Πλύνουμε το σπανάκι, το τεμαχίζουμε, το ζεματάμε με βραστό νερό και το στραγγίζουμε καλά.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά, μέχρι να μαλακώσουν, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το πράσο και το καρότο. 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφού κρυώσουν λίγο τα υλικά, προσθέτουμε το σπανάκι, τη φέτα και το ανθότυρο, θρυμματισμένα, την κεφαλογραβιέρα, τριμμένη, το γιαούρτι, τον άνηθο, το αλάτι (όσο χρειάζεται) και το πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά ελαφρά.
  • Λαδώνουμε με πινέλο την επιφάνεια του ταψιού και βάζουμε πάνω το ένα φύλλο σφολιάτας.
  • Αδειάζουμε πάνω στο φύλλο τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα, αφήνοντας τις άκρες του φύλλου ακάλυπτες (περιθώριο ενός εκατοστού περίπου).
  • Τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και γυρίζουμε τις άκρες για να κλείσουν.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χαράζουμε την επιφάνεια ελαφρά σε κομμάτια, χωρίς να φτάνει το μαχαίρι στη βάση της πίτας. 
  • Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, μέχρι να ψηθεί καλά και να πάρει ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα.




Άλλες συνταγές με πίτες :







 

Δεν υπάρχουν σχόλια: