Το αλεύρι γίνεται από δημητριακά ή άλλα αμυλούχα φυτά. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κουζίνα, αποτελώντας το κύριο συστατικό πολλών παρασκευασμάτων και κυρίως του ψωμιού, που αποτελεί τη βάση στη διατροφή μας.
Είναι ένα αρκετά δύσκολο υλικό και χρειάζεται ειδική μεταχείριση τόσο στο ζύμωμα, όσο και στο ψήσιμό του στο φούρνο.
Για να πετύχουν λοιπόν οι συνταγές μας και να μην έχουμε μικρά " ατυχήματα" στην κουζίνα ελάτε να γνωρίσουμε τα μυστικά για το αλεύρι, το ζυμάρι και το ψωμί.
Είναι ένα αρκετά δύσκολο υλικό και χρειάζεται ειδική μεταχείριση τόσο στο ζύμωμα, όσο και στο ψήσιμό του στο φούρνο.
Για να πετύχουν λοιπόν οι συνταγές μας και να μην έχουμε μικρά " ατυχήματα" στην κουζίνα ελάτε να γνωρίσουμε τα μυστικά για το αλεύρι, το ζυμάρι και το ψωμί.
Μυστικά για το αλεύρι, το ζυμάρι και το ψωμί
- Διαλύουμε τη μαγιά πάντα σε χλιαρό νερό
- Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αν βάλουμε στη μαγιά, που διαλύσαμε για να κάνουμε ψωμί, θα βοηθήσει περισσότερο το φούσκωμα
- Αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον ή σε φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 50 βαθμούς
- Αν αλείψουμε τις παλάμες μας με λάδι, το ζύμωμα του ψωμιού θα γίνει πολύ πιο εύκολο.
- Για να μην γλιστράει και μετακινείται η λεκάνη, καθώς ζυμώνουμε, πρέπει να την ακουμπάμε πάνω σε υγρή πετσέτα
- Όταν ζυμώνουμε ψωμί, βάζουμε τη ζύμη σε μια λεκάνη αλειμμένη εσωτερικά με λάδι, την πιέζουμε καλά, τη γυρίζουμε, έτσι ώστε η αλειμμένη επιφάνειά της με το λάδι να έλθει προς τα επάνω και την σκεπάζουμε. Με τον τρόπο αυτό φουσκώνοντας η ζύμη δεν θα ξεραθεί και δεν θα πιάσει κρούστα.
- Αν θέλουμε το άσπρο ψωμί, που φτιάχνουμε, να πάρει παντού ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, πρέπει να ψήσουμε τη ζύμη σε μακρόστενο πυρέξ.
- Για να έχει παντού το ψωμί μας τραγανιστή κόρα, αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης, αφού της έχουμε δώσει το τελειωτικό σχήμα, με το ασπράδι ενός αυγού, διαλυμένο μέσα σε μία κουταλιά της σούπας νερό
- Για να μην γίνει η κόρα του ψωμιού, που ψήνουμε, σκληρή βάζουμε μέσα στο φούρνο μια μικρή κατσαρόλα με νερό.
- Αν θέλουμε η κόρα του ψωμιού, που ψήσαμε, να μαλακώσει, αλείφουμε την επιφάνειά του με λίγο λιωμένο βούτυρο
- Το άσπρο ψωμί δεν πρέπει να αποθηκεύεται μαζί με το μαύρο, γιατί είναι πολύ εύκολο να πάρει την μυρωδιά του μαύρου
- Δεν αποθηκεύουμε το ψωμί σε πλαστική σακούλα, γιατί θα μουχλιάσει γρήγορα. Μπορούμε να το τυλίγουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα
- Αν στην ψωμιέρα βάλουμε ένα κομμάτι μήλου το ψωμί θα διατηρηθεί φρέσκο περισσότερο διάστημα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου