21 Φεβρουαρίου 2015

Φασολάδα με μπέικον και λιαστή ντομάτα





Φασολάδα η Ελληνική, φασολάδα η αγαπημένη. Εδώ με μια μικρή παραλλαγή από την κλασική, που όλοι γνωρίζουμε, δηλαδή την προσθήκη μπέικον και λιαστής ντομάτας, που προσθέτουν τη δική τους ξεχωριστή γεύση και νοστιμιά και ενισχύουν περισσότερο το γευστικό αποτέλεσμα.


Υλικά που θα χρειασθούμε

500 γρ φασόλια άσπρα, ξερά
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
2 καρότα μέτρια
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
3 λιαστές ντομάτες
3 φέτες μπέικον
1 κύβο βοδινού για ενίσχυση της γεύσης
Σέλινο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι, πιπέρι


Μουσκεύουμε τα φασόλια σε αρκετό κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό να πάρουν μια βράση για 5 λεπτά. Τα αδειάζουμε στο σουρωτήρι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε με το λάδι στην κατσαρόλα (προσοχή! το σκόρδο δεν θέλει πολύ σοτάρισμα γιατί θα πικρίσει). Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον κύβο βοδινού,  τα καρότα κομμένα σε ψιλές ροδέλες, το αλάτι, το πιπέρι, το σέλινο, τη λιαστή ντομάτα, κομμένη σε κομματάκια και ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε για λίγο να σιγοβράσουν, ώστε να δέσουν μεταξύ τους.
Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το βράζουμε για λίγο σ' ένα ξεχωριστό σκεύος. Αφαιρούμε το νερό και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Τέλος προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συχνά και προσθέτοντας κρύο νερό, αν χρειασθεί. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε την δάφνη. Όταν τα φασόλια βράσουν και χυλώσουν είναι έτοιμα. Αφαιρούμε το δάφνης, αν δεν θέλουμε να πάρει έντονη γεύση η φασολάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: