14 Φεβρουαρίου 2015

Γιουβαρλάκια με αυγολέμονο


Νόστιμη και υγιεινή σούπα, ζεστή και απολαυστική ιδίως τις κρύες ημέρες του χειμώνα, που αρέσει πολύ και στα παιδιά




Υλικά που θα χρειασθούμε

  • 350 γρ. κιμά από μοσχαράκι
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές μαϊντανό
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο για το μείγμα
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο για την σούπα
  • 4 κουταλιές ρύζι καρολίνα για το μείγμα
  • 1/2 ποτήρι ρύζι καρολίνα για την σούπα
  • 1 αυγό
  • χυμό 1/2 λεμονιού

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Τα βάζουμε σ' ένα μπολ και προσθέτουμε τον κιμά, το ρύζι (πλυμένο), τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι. Ζυμώνουμε τα υλικά καλά και στη συνέχεια πλάθουμε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος φοντάν.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε ένα-ένα τα γιουβαρλάκια Αφαιρούμε τον αφρό και προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι και το λάδι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν. Αφού βράσουν, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Σ' ένα μπολ χτυπάμε καλά το αυγό και προσθέτουμε το λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα. Αραιώνουμε το αυγολέμονο με 2 κουταλιές κρύο νερό και ακολούθως προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το ζεστό ζωμό της σούπας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Περιχύνουμε με το αυγολέμονο τα γιουβαρλάκια ανακατεύοντας για λίγο ακόμη τη σούπα, ώστε να μην κόψει το αυγό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: