Τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, έχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αναμφισβήτητα είναι μία τροφή πολύτιμη για την υγεία μας.
Όμως πόσο καλά τα γνωρίζουμε; Μήπως υπάρχει και κάτι άλλο, που ίσως δεν ξέρουμε και αν το μάθουμε η ζωή στην κουζίνα θα γίνει πιο εύκολη και διασκεδαστική;
Φρέσκα ψάρια
- Τα ψάρια είναι φρέσκα, αν τα μάτια τους είναι γυαλιστερά και διαυγή. Επίσης όταν τα λέπια τους είναι γυαλιστερά και στέρεα κολλημένα στο δέρμα τους, ενώ τα βράγχια τους ροζ ή κόκκινα.
- Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα το ψάρι, το βάζουμε για μισή ώρα στην κατάψυξη. Τα λέπια, οι βρόγχοι και τα εντόσθια καθαρίζονται πιο εύκολα όταν ψάρι είναι παγωμένο.
- Όταν βράζουμε ψάρι για σούπα, βάζουμε μερικά φύλλα δάφνης στην κατσαρόλα. Το άρωμά τους σκεπάζει την μυρωδιά του ψαριού
- Όταν ψήνουμε ψάρι στον φούρνο, μπορούμε να στρώσουμε στον πάτο του ταψιού φέτες από κρεμμύδια, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σέλινο και από πάνω να τοποθετήσουμε τα ψάρια. Με τον τρόπο αυτό τα ψάρια θα γίνουν πιο νόστιμα, αλλά και δεν θα κολλήσουν στο ταψί
- Για να ξεμυρίσει η κουζίνα από τη δυσάρεστη μυρωδιά του ψαριού, που ψήσαμε, βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 ποτήρι νερό και 3 κουταλιές ξύδι άσπρο και τα βράζουμε για λίγα λεπτά
Κατεψυγμένα ψάρια
- Αν τα κατεψυγμένα ψάρια τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν μέσα σε γάλα, θα χάσουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του κατεψυγμένου και θα ξαναβρούν την γεύση του φρέσκου.
- Η σάρκα του κατεψυγμένου ψαριού θα γίνει πιο τρυφερή, αν τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν μέσα σ' ένα μείγμα από νερό και χυμό λεμονιού ή ξυδιού ή κρασιού.
- Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του κατεψυγμένου ψαριού, όταν το βράζουμε, ρίχνουμε μερικές σταγόνες ξύδι.
- Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του ψαριού από τα χέρια μας τα τρίβουμε με αλάτι, ξίδι.
- Για να ξεμυρίσει το τηγάνι, που τηγανίσαμε τα ψάρια, το πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι, προσθέτουμε καυτό νερό και το αφήνουμε για μισή ώρα, προτού το πλύνουμε κανονικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου