17 Ιανουαρίου 2024

Κολοκύθα, η βασίλισσα του χειμώνα - Στριφτή κολοκυθόπιτα με φέτα

 Ο χρυσοκίτρινος καρπός, 

που ωριμάζει στον ήλιο του φθινοπώρου.






Κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθίδων, είναι καρπός μεγάλων διαστάσεων και συλλέγεται, όταν είναι ώριμος.

Στην Ελλάδα η καλλιέργειά της είναι πολύ διαδεδομένη και καλλιεργείται σε πολλές ποικιλίες με μεγάλη ευκολία. 

Η κολοκύθα είναι καρπός με πολύ μεγάλη διατροφική αξία. Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες Α, βιταμίνες της ομάδας Β, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, κυρίως κάλιο. Περιέχει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα νερού, γι' αυτό είναι ιδανική για δίαιτες. 

Αλλά και στη γαστρονομία η κολοκύθα είναι πολύ σημαντική. Χρησιμοποιείται με πάρα πολλούς τρόπους και αποτελεί τη βάση τόσο για αλμυρά, όσο και για γλυκά εδέσματα. 
Οι εντυπωσιακές κολοκύθες του χειμώνα με τις πορτοκαλί και πράσινες αποχρώσεις τους αποτελούν την ιδανική επιλογή για πιάτα γκουρμέ.
Η αρωματική, τρυφερή και ελαφρά γλυκιά γεύση της κολοκύθας ενδείκνυται για σούπες βελουτέ, πίτες, γλυκιές τάρτες, γλυκά κουταλιού κ.ά. 
Για πουρέ: Θα προτιμήσουμε κολοκύθα με χυμώδη σάρκα. Αφού την πολτοποιήσουμε, τη βάζουμε σε κατσαρόλα και τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινο κουτάλι.
Για γέμιση: Χρησιμοποιούμε τη σάρκα της για να γεμίσουμε ραβιόλια, τορτελίνια κ.ά. 
Για ορεκτικό: Χρησιμοποιούμε τους σπόρους της ως πασατέμπο σπιτικό, αφού τους πλύνουμε, τους αλατίσουμε και τους ψήσουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς.
Για γλυκό του κουταλιού: Κατάλληλη είναι η άσπρη κολοκύθα, που δίνει ένα εκπληκτικό γλυκό κουταλιού. Τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε εδώ
Για πίτες: Με τη σάρκα της κολοκύθας μπορούμε να παρασκευάσουμε εκλεκτές κολοκυθόπιτες είτε γλυκιές, είτε αλμυρές. Για γλυκιά κολοκυθόπιτα τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ

Η κολοκύθα διατηρείται για τουλάχιστον δύο έως 6 μήνες, ανάλογα την ποικιλία, σε περιβάλλον ξηρό και δροσερό και θερμοκρασίες όχι χαμηλότερες των 11 με 12 βαθμών. 


Στριφτή κολοκυθόπιτα με φέτα




Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κρούστας για πίτες
1 κιλό ψίχα κολοκύθας (κίτρινη)
1/2 κιλό φέτα
70 γρ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο
3 κουταλιές ρύζι
2 κουταλιές σουσάμι
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο γάλα

Κόβουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τα σπόρια της και το εξωτερικό της περίβλημα. Κόβουμε την ψίχα σε κομμάτια και τη βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με ένα ποτήρι νερό και λίγο αλάτι. Μόλις βράσει, τη στραγγίζουμε πολύ καλά.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι (να μην κάψει), ρίχνουμε την κολοκύθα και σοτάρουμε ελαφρά ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το δυόσμο και τον άνηθο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Λιώνουμε τη φέτα με το πιρούνι και την προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το ρύζι (ωμό), το αλάτι και το πιπέρι.

Αλείφουμε ένα φύλλο με λάδι, τοποθετούμε κατά μήκος του φύλλου γέμιση και το τυλίγουμε, σχηματίζοντας ρολό. Στρίβουμε το φύλλο ελαφρά και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Μόλις τελειώσουν τα υλικά, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο γάλα, την πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Σερβίρουμε την πίτα ζεστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: