23 Ιανουαρίου 2024

Αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες και αρακά


Η αγκινάρα είναι ένα πολυετές φυτό, γνωστό από τους αρχαίους ακόμη χρόνους, που φύεται στην περιοχή της Μεσογείου.
Είναι φυτό με πολύ μεγάλη διατροφική αξία, καθώς περιέχει βιταμίνες C και Κ, μέταλλα, όπως μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και φώσφορο, αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες σε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα.






Στη μαγειρική θα τις συναντήσουμε μαγειρεμένες με πάρα πολλούς τρόπους.
Σήμερα επέλεξα για την οικογένεια να κάνω  "λεμονάτες αγκινάρες με πατάτες και αρακά".

Υλικά

8 αγκινάρες κατεψυγμένες
1 κρεμμύδι 
2 καρότα
1 πράσο
5 μέτριες πατάτες
250 γρ. αρακά
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 λεμόνι τον χυμό του
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι


Ξεπαγώνουμε τις αγκινάρες. 
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το πράσο κομμένο σε ροδέλες και τα σοτάρουμε. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, τις πατάτες τεμαχισμένες, τον αρακά και τις αγκινάρες ολόκληρες ή τεμαχισμένες ανάλογα το μέγεθός τους και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε ζεστό νερό, ίσα που να σκεπάζει τα υλικά, το λεμόνι και τον άνηθο ψιλοκομμένο και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: