Οι φακές είναι πολύ θρεπτικές και νόστιμες.
'Όπως όλα τα όσπρια είναι πολύ πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα, κυρίως σίδηρο ασβέστιο και κάλιο.
Είναι εύπεπτες και δίνουν ενέργεια.
Στη μαγειρική αποτελούν τη βάση για αρκετά παραδοσιακά νηστίσιμα πιάτα.
Συνδυάζονται ιδανικά με πολλά μπαχαρικά και αρωματικά φυτά, προσδίδοντάς τες μοναδικές γεύσεις.
Υλικά
500 γρ. φακές
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 πράσο, ψιλοκομμένο
2 με 3 σκελίδες σκόρδο, τεμαχισμένες
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
2 με 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 με 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 φύλλα δάφνης ξερά
1/3 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ και το πιπέρι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το σοτάρισμα.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις ντομάτες, τα καρότα, τις φακές, τη δάφνη και τη ρίγανη. Σκεπάζουμε τα υλικά με νερό. Επειδή οι φακές φουσκώνουν ελέγχουμε κάθε τόσο την ποσότητα του νερού στην κατσαρόλα. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε.
Αφήνουμε τις φακές σε σιγανή φωτιά να σιγοβράσουν. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το αλάτι και τον μαϊντανό, ενώ αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου