12 Μαΐου 2023

Τυρόπιτα με σπιτικό χωριάτικο φύλλο

Τυρόπιτα για σήμερα με εξαιρετικά τραγανό σπιτικό χωριάτικο φύλλο. 





Υλικά

Για το σπιτικό φύλλο

750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 και 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
1 και 1/2 κ.γλ. αλάτι
ελαιόλαδο για τα φύλλα
αλεύρι για τα φύλλα


Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το τρίβουμε με τα χέρια να γίνει σαν άμμος.
Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε και λίγο- λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μια ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Τη ζυμώνουμε για 5 λεπτά ακόμη στον πάγκο εργασίας. Η ζύμη πρέπει να έχει απαλή και εύπλαστη υφή.
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Τη χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια και κάνουμε μπάλες. Ανοίγουμε μία-μία τις μπάλες πάνω σε αλευρωμένο πάγκο σε λεπτά φύλλα λίγο μεγαλύτερα από το ταψί μας και τα λαδώνουμε.

Για τη γέμιση

500 γρ. τυρί φέτα
2 αυγά
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
πιπέρι

Θρυμματίζουμε τη φέτα με το χέρι και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το γιαούρτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Συναρμολόγηση

Λαδώνουμε το ταψί, απλώνουμε τα 2 λαδωμένα φύλλα και ακολούθως απλώνουμε τη γέμιση. Τη σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα και γυρνάμε τις άκρες τους για να κάνουμε τον κόθρο. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια χωρίς το μαχαίρι να φθάνει σε βάθος και την πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: